Odbijen Hollandeov porez na prihod

Porez na bogate je bila vodeća poruka Hollandeove predizborne kampanje (Reuters)

Francuski Ustavni sud odbacio je stopu poreza na prihod od 75 posto, koju je uveo predsjednik Francois Hollande.

Nova poreska stopa trebala je stupiti na snagu od nove godine.

Ustavni sud saopštio je da nova poreska stopa “ne priznaje jednakost pred javnim teretom”, jer, za razliku od drugih oblika poreza na prihod, primjenjuje se na pojedince, a ne na domaćinstva.

Sud je također odbacio nove metode proračuna poreza.

Nova poreska stopa smatrana je uglavnom simboličnom, jer se primjenjuje na samo 1.500 osoba tokom privremenog perioda od dvije godine.

Rast poreza onima koji zarađuju više od milion eura bila je vodeća politika Hollandea koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u maju.

Ova politika izazvala je nezadovoljstvo u francuskoj poslovnoj zajednici i izazvala je da neki od bogatijih građana emigriraju u druge zemlje.

Stabilan kredibilitet

Ranije ovog mjeseca je Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio Vladi Francuske da treba zajedno sa sjedištem Evropske unije (EU) u Briselu da preispita plan o svođenju javnog deficita u 2013. na tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Šef misije MMF-a Edward Gardner je na konferenciji za novinare u srijedu ocijenio da Vlada premijera Jean-Marc Ayraulta treba da razgovara sa evropskim partnerima o smanjenju javnog deficita Francuske laganijim tempom.

MMF smatra da trenutna situacija u kojoj je privredni rast dva puta manji nego što je predvidjela Vlada premijera Ayraulta nalaže da Francuska svede deficit u 2013. na 3,5 posto, osim ukoliko ne uvede dodatni plan štednje, koji je sve manje prihvatljiv za predstavnike Fonda zbog recesivnih posljedica politika štednje koji se provode u Evropi.

Izvor: Agencije