Japanski premijer u posjeti Fukushimi

Abe je radnike Fukushime pozvao na odvažnost (AP)

Japanski premijer Shinzo Abe posjetio je u subotu ujutro oštećenu nuklearnu centralu Fukushimu, samo tri dana nakon službenog preuzimanja dužnosti.

Nakon prethodnika iz lijevog centra Naota Kana i Yoshihika Node, konzervativac Abe je treći predsjednik japanske Vlade koji posjećuje nuklearnu centralu poharanu u razornom potresu i cunamiju 11. marta 2011. na sjeveroistoku Japana.

Abe je u pratnji nekolicine novinara proveo u Fukushimi Daiichi (Fukushima 1) sat i pol, godinu dana nakon stabilizacije tog atomskog kompleksa čija su četiri od šest reaktora ozbiljno oštećena i ispustila su goleme količine radoaktivnih tvari u zrak, tlo i more.

“Hvala svima. Nije vam lako, ali zahvaljujući vama radovi idu svome kraju”, rekao je Abe u bazi iz koje radnici odlaze na posao u centralu.

‘Odvažni u poslu’

“U ovo blagdansko vrijeme, premda ste odvojeni od porodice, budite odvažni u svom poslu, pazeći dobro na svoju sigurnost”, poručio je premijer prije ulaska u autobus kojim se dovezao do centrale, 20 km dalje.

U zaštitnom odijelu i s maskom Abe se u autobusu provezao pokraj 5. i 6. reaktora koji su pretrpjeli najmanja oštećenja i pokraj skladišta s radioaktivnim otpadom i šutom.

Novi japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi rekao je u četvrtak da će Vlada pokrenuti atomske reaktore koje je neovisna komisija za nuklearnu regulaciju ocijenila sigurnima, sukladno stajalištu premijera Shinza Abea, prenosi Hina.

Motegi je također obećao da će maksimalno biti korištene obnovljive energije kao i maksimalne uštede prirodnih izvora.

Reaktori će biti pokrenuti kada nezavisne instance regulacije na temelju naučnih saznanja utvrde sigurnosno stanje, objasnio je ministar nove Vlade desnog centra na konferenciji za novinare.

Nodine namjere

Prethodna Vlada lijevog centra koju je vodio Yoshihiko Noda je objavila namjeru da ukine upotrebu nuklearne energije tokom 2030-ih godina, što nije u planu ove Vlade.

Prije objave tog stajališta Noda je dozvolio pokretanje dva nuklearna reaktora, jedinih reaktora u Japanu koji su trenutačno aktivni. Od ukupno 50 reaktora u Japanu, 48 je trenutno zaustavljeno zbog dodatnih sigurnosnih ispitivanja.

Liberalno-demokratska stranka LDP Shinza Abea smatra da si iz ekonomskih razloga Japan ne može dozvoliti uskraćivanje nuklearne energije.

LDP je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima 16. decembra.

Izvor: Agencije