Indija: Šest optuženih za ubistvo silovane

Vlada Indije je naredila specijalnu istragu o višestrukom silovanju studentice (AP)

Protiv šestorice osumnjičenih za silovanje djevojke u Indiji podignuta je optužnica za ubistvo nakon što je žena umrla u subotu od povreda koje je zadobila u napadu, saopštila je policija.

“Oni su optuženi za ubistvo”, rekao je Rajan Bhagat, glasnogovornik policije u New Delhiju. Žrtva kolektivnog silovanja u autobusu u New Delhiju, koje je potaknulo nasilne proteste u Indiji, umrla je u subotu u singapurskoj bolnici Mount Elizabeth, javili su iz bolnice.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali “Amanat”, što na jeziku urdu znači “blago”, bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. decembra. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. decembra prebačena u Singapur. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i demonstranata.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne proteste i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

Komentatori strahuju da će smrt žrtve izazvati još silovitije proteste i nove sukobe s policijom. Sociolozi ocjenjuju da su demonstracije odraz dublje frustracije brojnih Indijaca nemarom i slabošću vlade u rješavanju društvenih i ekonomskih pitanja.

Poziv na mir

Policija u New Delhiju pozvala je u subotu građane na mir i zatvorila je prilaz nekim četvrtima u središtu grada.

U saopćenju objavljenom u subotu ujutro, načelnik policije Neeraj Kumar naredio je da se u gradu mora očuvati red nakon protesta koji su popratili vijest o smrti djevojke i najavio je zatvaranje svih prilaza spomeniku India Gateu i deset stanica podzemne željeznice.

I predsjednik mjesne vlade New Delhija Sheila Dikshit pozvao je na mir i rekao da će se “vrlo brzo donijeti trajne odluke” za zaštitu žena u indijskoj prijestolnici.

“Molim vas, ostanite mirni i ujedno vam jamčimo da smo učinili sve radi zaštite žena”, rekao je pred novinarima.

Policija je rekla da će mirne proteste dopustiti samo u nekim četvrtima a na ulicama su raspoređene stotine policajaca kako bi se spriječili izgredi.

Vlada Indije je naredila specijalnu istragu u srijedu o višestrukom silovanju studentice u slučaju koji je izazvao masovne proteste.

Policija je objavila da je uhapsila desetoricu muškaraca u drugom slučaju višestrukog silovanja.

Dok se val protesta zbog silovanja 16. decembra smirivao, vijesti o drugom višestrukom silovanju na Badnjak u ruralnoj indijskoj državi Tamil Nadu ponovo su stavili u fokus nasilje nad ženama.

U napadu u Tamil Naduu 10 muškaraca je savladalo pratioca 20-godišnje djevojke i zatim je naizmjenično silovali dva sata.

Oštre kritike

Prema zvaničnim izvještajima, 228.650 od ukupno 256.329 slučajeva nasilnih zločina prošle godine počinjeni su protiv žena, a broj silovanja u indijskoj prijestolnici je porastao za 17 posto ove godine.

Više hiljada ljudi je izašlo na ulice od 16. decembra u znak protesta protiv nivoa nasilja i veoma sporog sistema kaznenog pravosuđa.

Vlada zbog oštrih kritika razmatra uvođenje smrtne kazne za najteže napade i obećala je da će ubrzati pravosudni sistem.

Izvor: Agencije