Desetine hiljada na protestima u Iraku

Desetine hiljada demonstranata, uglavnom sunita, nastavljaju blokadu glavnog autoputa u Iraku. Demonstranti optužuju premijera Nourija Al-Malikija za neosnovano hapšenje sunitskih političkih lidera.

Kako iz grada Ramadija izvještava naš dopisnik, kriza bi mogla da ugrozi opstanak aktuelne Vlade i da izazove sektaško nasilje u zemlji.

Masa ljudi okupljena je u glavnom gradu pokrajine Anbar. Njihov gnev sve je jači, a nepovjerenje prema Vladi sve dublje. Protestuju već sedam dana i ne planiraju da odustanu.

Za ukidanje diskriminacije

“Naš neprijatelj želi da se raziđemo. Vlada nije nepravedna samo prema sunitima, nego i prema našoj šiitskoj braći”, kaže Hamed al-Kubaisi, vjerski vođa.

Među mnogim zahtjevima demonstranata jesu jednakost i ukidanje diskriminacije.

„Ova vlada planski proganja sunite. Riječ je o sektaškoj vladi i agentima Irana. Ne plaše se Boga i mi im ne vjerujemo”, kaže jedan muškarac.

Omar al-Saleh izvještava iz Ramadija:

“Ovi demonstranti su bijesni. Svakog dana povećavaju broj zahtjeva. Sada pozivaju na svrgavanje vlade Nourija Al-Malikija. Žele da Vlada oslobodi zatvorenice i da prestane da vrši nepravdu nad iračkim sunitima. Takođe, pozivaju šiite i Kurde da se pridruže njihovom protestu.”

Dosad na protestu nije bilo incidenata, ali ima naznaka da su neki od demonstranata spremni da upotrebe oružje, što zabrinjava vlasti.

Protesti su se proširili i na druga sunitska područja Iraka. U Mosulu, Faludži i Samari, hiljade građana izašle su na ulice. Organizatori se nadaju da će se ovaj pokret protiv vlasti proširiti na cijelu zemlju.

Poricanje premijera

Ali premijer Nouri Al-Maliki poriče da vodi sektašku politiku. Njegova vlada, tvrdi, hapsi teroriste za kojima je raspisana potjernica, a ne nevine građane.

Također, poručio je da oni koji su blokirali puteve i koji „prijete novim sektaškim nasiljem“ neće uspjeti u svojim namjerama.

Ali ako se protesti nastave, budućnost ove već nestabilne koalicione Vlade mogla bi da bude ugrožena.

A time bi i samo jedinstvo Iraka bilo dovedeno u opasnost.

Izvor: Al Jazeera