Burne reakcije na Montijevu odluku

Italija je u centru evropske pažnje, jer se približavaju izbori. U kampanju osim Silvija Berlusconija ulazi i odlazeći premijer Mario Monti.

Ne prestaju reakcije Italijana na odluku Marija Montija da se uključi u februarsku izbornu trku. Predvodiće koaliciju centra.

“Ova formacija će biti tu za izbore. Težište svega neće biti toliko na mojoj ličnosti, a svakako ću biti tu sa velikom posvećenošću. No, imamo program koji smo zajedno stvorili i koji će biti otvoren za dalje doprinose kako bi bio ojačan i prilagođen kompleksnoj italijanskoj stvarnosti”, kazao je Monti.

Pravi okršaj

Borbu će voditi sa Demokratskom partijom lijevog centra. Ali, vjeruje se da se pravi okršaj nalazi sa Montijeve desne strane, gdje je – Silvio Berlusconi.

“Vjerujem da će ova formacija ostvariti značajne rezultate. Ali, nema potrebe da prije vremena definišemo šta ćemo uraditi u budućnosti”, smatra Monti.

Rimljani su danas podijeljeni po pitanju toga treba li Monti ponovo da sjedne u premijersku fotelju.

Anna Martini, stanovnica Rima, kaže:

“Veoma mi je drago, jer mislim da je veoma ozbiljna osoba koja je popravila sliku Italije širom svijeta i zato sam veoma sretna. Glasaću za njega.”

‘Ispunio svrhu’

Sergio Della Rocca, također stanovnik Rima, međutim, smatra:
“Više bih volio da se povukao. Ispunio je svoju svrhu – to je bila tehnička Vlada i to je to, kraj.”

Coccia Romano govori:”Mislim da je on najbolja i najprofesionalnija opcija trenutno. Realno, izvukao nas je iz katastrofe u kojoj nas je ostavio Berlusconi.”

I njegova kampanja počinje. Ostavio je svoje milijarde po strani i sa svojom 27-godišnjom vjerenicom krenuo vozom ka Milanu. Želi da pridobije birače koji krajem februara izlaze na birališta.

Izvor: Al Jazeera