Brahimi na razgovorima u Kremlju o Siriji

Troje novinara državnog radija Sirije prebjeglo je u Pariz gdje su svjedočili o pritiscima režima na medije. U Tursku su, pak, prebjegla dva vojna oficira ne želeći da i dalje služe režimu.

Sukobi u Siriji nastavljaju se zajedno s diplomatskim naporima međunarodne zajednice da se sukob okonča. Inicijativa je sada u Moskvi, koja insistira na pregovorima režima i opozicije.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi u potrazi za rješenjem doputovao je u Moskvu. Pokušava se naći kraj 21-omjesečnom nasilju. Nakon moskovskih razgovora naglasak je i dalje na traženju unutarsirijskog dogovora.

‘Neće nikamo otići’

“Kad govorimo o Basharu al-Assadu, on stalno, i javno i u razgovorima, uključujući i one s Lakhdarom Brahimijem u Damasku, ističe kako neće nikamo otići, da će ostati do kraja, da će, kako kaže, braniti Sirijski narod i suverenost. I tako dalje. Nema mogućnosti to promijeniti”, kazao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Lakhdar Brahimi, međunarodni izaslanik za Siriju, smatra:

“Može biti jedino pravi pakao ili politički proces. Sada svi neprestano radimo za politički proces. Teško je, komplicirano ali druge mogućnosti nema ako doista želimo biti odgovorni i pomoći Sirijcima da budu malo više odgovorni za svoju zemlju i narod.”

Rusija, dugogodišnji saveznik sirijskih vlasti, želi vidjeti ustupke tamošnje opozicije koja odbija bilo kakve pregovore s Basharom al Assadom.

“Danas, evo kroz ovaj mikorofon, pozivam sirijsku opoziciju da stavi po strani to što ih ujedinjuje – zahtjev za Assadovim odstupanjem. Umjesto toga neka sačine konstruktivan program, dokument o tome kako vide sirijsku budućnost”, kaže Lavrov.

Borbe u Halepu

O Siriji je, obraćajući se državnom vijeću, govorio i predsjednik Egipta Mohammad Morsi. Prioritet je zaustavljanje krvoprolića i povratak izbjeglica ali, kaže Morsi, bez intervencije:

“Protivimo se bilo kakvom međunarodnom vojnom miješanju koje bi uvećalo patnje sirijskoga naroda. Podržavamo njegov put ka slobodi. Problem Sirije treba riješiti politički, na arapskoj i svjetskoj razini, te omogućiti Sirijcima da sadašnji režim promijene i političke predstavnike izaberu na izborima.”

U samoj Siriji borbe vode se oko zračne luke u Halepu blizu koje je i vojna baza. Druge snimke prikazuju uplašene građane na ulicama, kako se pretpostavlja, predgrađa Damaska. Pokušavaju naći spas od pucnjave kako bi spasili živote. Dosad ih je izgubilo 44 hiljade Sirijaca.

Izvor: Al Jazeera