Van Rompuy: Cameron bi mogao naškoditi EU

Herman Van Rompuy smatra da bi EU mogla da se raspadne ukoliko bi pojedinačnim državama bilo dopušteno da biraju među postojećim propisima (Reuters)

Nastojanja britanskog premijera Davida Camerona da preuzme nadležnosti od Evropske unije mogla bi da naškode 27-članom bloku i njegovom jedinstvenom tržištu, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Rompuy je u intervjuu za izdanje britanskog lista Guardian rekao da bi EU mogla da se raspadne ukoliko bi pojedinačnim državama bilo dopušteno da biraju među postojećim propisima, prenosi Tanjug.

“Ukoliko bi svaka država mogla da bira one dijelove postojećih propisa koje im se najviše dopadaju i odustane od onih koje im se najmanje dopadaju, Unija u cjelini i jedinstveno tržište posebno, uskoro bi se raspleli”, kazao je Rompuy.

“Sve države članice mogu i imaju posebne zahtjeve i potrebe koji se uvijek uzimaju u obzir u sklopu naših razmatranja. Ne očekujem da bilo koja država članica pokuša da podrije osnove našeg sistema saradnje u Evropi”, dodao je Rompuy.

Novi ugovor

Cameron je rekao da želi novi ugovor sa EU, koji bi odobrili građani na referendumu, ali nije podržao zahtjeve euroskeptičnih konzervativaca za izjašnjavanje o članstvu Britanije u EU, podsjetio je Reuters.

Britanija, kao članica EU, zadržala je svoju valutu i pasošku kontrolu na granicama, ali mnogi konzervativci žele više preuzimanjem nadležnosti u oblasti zakona o socijalnim pitanjima i zaposlenju.

Cameron bi svoje planove trebalo da iznese u dugo najavljivanom govoru o evropskoj politici naredne godine.

Lider Liberalnih demokrata, partije koja sa Cameronovom Konzervativnom strankom čini koalicionu Vladu, Nick Clegg, izjavio je u četvrtak da je referendum o ulozi Britanije u Evropi preuranjen dok se ne razriješi kriza u eurozoni.

Izvor: Agencije