Rusija potiče Damask na dijalog s opozicijom

Rusija potiče režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da učini maksimum kako bi se realizirao dijalog s opozicom, u cilju rješavanja sukoba, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Aktivno smo potakli, kao što činimo već mjesecima, sirijski režim da učini maksimum kako bi se konkretizirale namjere o dijalogu s opozicijom”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

On je time odgovorio na pitanje o susretu u četvrtak u Moskvi sa sirijskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ministra vanjskih poslova.

Sirijsko izaslanstvo koje je predvodio zamjenik šefa diplomacije Faisal Mekdad u četvrtak je održalo susret u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov rekao je u petak za rusku novinsku agenciju Ria-Novosti da je predsjedniku sirijske opozicijske koalicije Mouazu al-Khatibu poslan poziv za sudjelovanje u pregovorima radi rješavanja sirijskog sukoba.

Uručen poziv

Predstavnik ruske vlade koji je ovih dana imao velik broj kontakata u vezi sa sirijskim pitanjem, dodao je da bi se susret mogao održati u Moskvi ili izvan Rusije, primjerice u Ženevi ili Kairu. ” Mouazu al-Khatibu poziv je već uručen”, rekao je Bogdanov.

U subotu se u Moskvi očekuje dolazak međunarodnog posrednika za Siriju Lakhdara Brahimija.

“Čut ćemo što nam Lakhdar Brahimi ima reći a onda ćemo donijeti odluku o novom susretu” na kojemu bi sudjelovali Rusija, Sjedinjene Američke Države i UN, rekao je Bogdanov, dodajući da bi se susret mogao dogoditi u januaru.

Rusija je zajedno s Kinom dosad blokirala sve nacrte rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti u kojima osuđuje predsjednika Bashara al-Assada i otvara mogućnost za uvođenje sankcija, pa i primjenu sile.

No, Rusija ističe da ne brani Assadov režim nego da brani međunarodno pravo i strahuje od haosa i terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije