Hollande traži zaštitu za Francuze u CAR-u

Francois Hollande je ministru odbrane uputio zahtjev za bolju zaštitu Francuza i ambasade u Centralnoj Africi (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u četvrtak veće mjere sigurnosti za francuske državljane u Centralnoafričkoj Republici, pošto su u toj zemlji izbili protesti u kojima se Francuska, kao bivša vladajuća kolonijalna sila, osuđuje zbog toga što nije pomogla u zaustavljanju pobunjeničke ofanzive, prenosi Tanjug.

On je pozvao i na zaštitu francuske ambasade u prijestolnici Bangui, koju su u četvrtak ujutro napali demonstranti cijepajući francusku zastavu, saopćeno je iz Jelisejske palate, kako prenosi AFP.

Pasivnost sile

Nekoliko stotina demonstranata, bliskih vlastima, u četvrtak je ispaljivalo projektile u pravcu francuske ambasade, osuđujući pasivnost bivše kolonijalne sile pred napredovanjem pobunjeničke koalicije SELEKA. Demonstranti su ranije, u znak protesta, sjedili ispred američke ambasade u Banguiju.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, kome je Hollande uputio zahtjev za bolju zaštitu Francuza i ambasade u Centralnoj Africi, rekao je da je francusko diplomatsko predstavništvo “osigurano i da je ponovo uspostavljen red i mir”, pošto su francuske trupe intervenirale.

Oko 1.200 francuskih državljana živi u ovoj zemlji bogatoj rudama, ali veoma siromašnoj, koju razdiru politička nestabilnost i loša uprava otkako je stekla nezavisnost 1960. godine.

Izvor: Agencije