Gaza: Dozvoljen uvoz građevinskog materijala

Nova politika će omogućiti i uvoz teških građevinskih mašina, uključujući buldožere (EPA)

Izrael će dozvoliti da, počevši od nedjelje, do 20 kamiona dnevno s građevinskim materijalom ulazi u Pojas Gaze, najavili su izraelski i palestinski zvaničnici.

Time će se olakšati blokada te palestinske teritorije na osnovu dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa poslije osmodnevnih sukoba u novembru, prenosi Tanjug.

Odluka će omogućiti privatnim kompanijama i pojedincima da uvoze građevinski materijal. Inače je bilo dozvoljeno da ga uvoze samo međunarodne organizacije za pomoć.

“Od nedjelje će dvadesetak kamiona donositi šljunak za komercijalni sektor dnevno, izuzev u petak i subotu, preko prijelaza Kerem Shalom u jugoistočnu Gazu”, kazao je palestinski zvaničnik Raed Fattouh za AFP.

On je podsjetio da će se time prvi put od 2007. godine, kada je blokada pojačana, dozvoliti uvoz šljunka za privatni sektor.

Uvoz dobara

Izrael je ograničio uvoz dobara u Gazu još od 2006. godine, kada su palestinski militanti oteli izraelskog vojnika Gilada Shalita u prekograničnom napadu na jednu vojnu bazu na jugu Izraela.

Blokada je pojačana godinu dana kasnije, nakon što je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze od rivalskog, sekularnog Fataha.

To je bila kulminacija borbe za vlast poslije iznenađujuće pobjede Hamasa na parlamentarnim izborima.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva odbrane Guy Inbar precizirao je da će nova politika omogućiti i uvoz teških građevinskih mašina, uključujući buldožere.

“To je prvi put od 2007. To je dio dijaloga koji smo imali s egipatskom stranom i zbog zatišja”, rekao je Inbar, aludirajući na posredovanje Egipta u uspostavljanju prekida vatre.

On je najavio dalja olakšanja blokade ako se zatišje nastavi i dodao da se također “radi na unapređenju sistema elektrike u Gazi”.

Izvor: Agencije