Sirija: U napadu na selo žrtve i djeca

Snage režima tenkovima napale selo

Najmanje dvadesetero ljudi, uključujući osmero djece, poginulo je u napadu koje je sirijska armija tenkovima izvela na selo u provinciji Kahtaniyeh, javile su grupe za monitoring.

„Najmanje dvadesetero ljudi, među njima i osmero djece i tri žene, ubijeni su u napadu režimskih snaga na selu, zapadno od grada Raqa“, javio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Amaterski video koji je objavljen na internetu pokazuje nekolicinu krvavih tijela, uključujući i nastradalu djecu.

„Nekolicina ljudi je povrijeđena u napadu, među njima i cijele porodice“, tvrde aktivisti u Raqi.

Novi prebjeg 

U ovom gradu došlo je do eskalacije nasilja posljednjih mjeseci otkako su pobunjenici pokrenuli napade u nekoliko rejona u provinciji, strateški lociranih uz granicu s Turskom.

Šef Opservatorija Rami Abdel Rahman kazao je da su žrtve ubijene tenkovskom paljbom i da je riječ o seljanima.

„Samo da bude jasno, tamo nema sljedbenika iz Al-Nusra Fronta ili bilo koje druge dobro organizirane pobunjeničke grupe. Žrtve su isključivo farmeri“, kazao je Abdel Rahman za agenciju AFP.

Istovremeno, televizija Al Arabija tvrdi da je komandant vojne policije prebjegao na stranu pobunjenika i pridružio se ustanku protiv sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

General-major Abdulaziz al-Shalal  izjavio je za tu televiziju da se pridružio “narodnoj revoluciji”” u Siriji, prenijela je agencija AP.

Al-Shalal je rekao da je “sirijska vojska odstupila od svoje misije zaštite naroda i postala banda za ubijanje i destrukciju”.

AP podsjeća da to nije prvi slučaj dezerterstva iz redova regularne sirijske vojske i da je bilo na desetine slučajava prebjega vojnih generala od početka rata u Siriji u martu 2011, ali je Shalal je jedan od najstarijih i imao je jedan od najviših položaja u vojsci.

Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da vojska, odana režimu predsjednika Bashara al-Assada, nesmanjenom žestinom nastavlja sa artiljerijskim dejstvima i razaranjem sirijskih gradova.

Fosforne bombe

Iz Vijeća tvrde da su iz vojnih aviona bacane fosforne bombe i otrovni gasovi na naselje Zaferana u gradu Homsu.

U saopćenju se navodi da su fosforne bombe i otrovni gasovi izazvali veliku paniku među stanovništvom, koje je počelo sa evakuiranjem iz ovog mjesta.

Sukobi u Siriji počeli su narodnom pobunom protiv režima predsjednika al-Assada 15. marta 2011. godine.

U sukobima je dosad poginulo oko 47.000 osoba i u susjedne države izbjeglo više od pola miliona Sirijaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije