Shinzo Abe drugi put premijer Japana

Shinzo Abe je po drugi put izabran na poziciju premijera Japana, nakon što je istu funkciju obavljao 2006. i 2007. godine (AP)

Donji dom japanskog parlamenta je u srijedu zvanično izabrao Shinza Abea, lidera Liberalno-demokratske partije, za premijera države nakon što je njegov stranka uvjerljivo pobijedila na izborima održanim 16. decembra.

Njegova stranka je pobijedila na osnovu platforme čvršće vanjske politike i obećanja za popravljanje ekonomske situacije.

Moćni Donji dom je imenova 58-godišnjeg Abea za premijera zemlje u srijedu nakon što je on predvodio svoju konzervativnu stranku do uvjerljive pobjede na izborima održanim ovog mjeseca.

Abe je bio premijer Japana 2006. i 2007, a očekuje se da oformi novi kabinet kasnije u srijedu. On insistira da se što prije usvoji prijedlog za povećanje budžeta kojim bi se pomoglo posrnuloj japanskoj ekonomiji.

Abe je već sedmi premijer u posljednjih skoro sedam godina, a naslijedit će odlazećeg premijera Yoshihika Nodu, čija je Demokratska partija pretrpjela strašan poraz na izborima.

Ta stranka je došla na vlast 2009, a opće je mišljenje da je kažnjena zbog promjenljive politike i lošeg reagiranja nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi prošle godine, poslije cunamija.

Liberalno-demokratska partija i njihovi partneri iz male stranke Nova Komeito partija su osvojili dvotrećinsku većinu u Donjem domu koji broji 480 članova na izborima održanim 16. decembra.

Ostavka kabineta

Kao što se i očekivalo, cijeli kabinet bivšeg premijera Node je u srijedu ujutro podnio ostavku. U saopćenju o njihovoj ostavci je glasnogovornik Vlade rekao da će nova Vlada morati riješiti velike probleme i da se nada da će se suočiti sa problemima “na odgovarajući način”.

Abe je dobio podršku konzervativaca nacionalističkim izjavama o diplomatiji u periodu teritorijalnog spora sa Pekingom oko arhipelaga u Istočnom kineskom moru, kazavši da će Japan zauzeti čvrst stav po pitanju njihovog polaganja na lanac otoka.

Uskoro nakon toga je ublažio kampanjsku retoriku i kazao da će unaprijediti odnose sa Kinom, najvećim trgovačkim partnerom Japana.

Abe je pozvao na rješenje kroz ono što je on nazvao “strpljivom razmjenom”.

Novi lider, čija glavna tačka kampanje je bio oporavak treće najveće svjetske ekonomije, kazao je i da revidirati pacifistički ustav napisan nakon Drugog svjetskog rata, što je uzbunilo zvaničnike u Kini i Južnoj Koreji.

Abe je obećao da će poduzeti odvažne mjere kojim bi poboljšao ekonomiju, smanjio rastući državni dug i pokrenuo plan za oporavak nakon prošlogodišnjih razarajućih zemljotresa, cunamija i nuklearne krize.

“Liberalno-demokratska partija se promijenila”, kazao je on na konferenciji za novinare u utorak. “Više nismo stranka koja smo prije bili.”

Abe je obećao i radikalno monetarno popuštanje od strane Banke Japana i veliko trošenje kako bi se pobijedila deflacija i jak jen, čime bi japanski izvoz bio konkurentniji.

Nekoliko sati prije njegovog izbora japanski jen je pao u odnosu na američki dolar zbog rastućih nagađanja da će Banka Japana uvesti dodatne mjere za poboljšanje ekonomije.

Izvor: Agencije