Mursi potpisao Ustav, izabrano Vijeće Šura

U srijedu je potvrđen izbor 90 novih članova Gornjeg doma parlamenta, Vijeća Šura, koje je imenovao Mursi (AFP)

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi potpisao je sporni Ustav za koji je najavio da će pomoći rješavanje ekonomskih problema, nagomilanih usljed preduge političke krize u zemlji, prenosi Tanjug.

Iz predsjedništva je saopćeno da je Mursi kasno u utorak potpisao dekret kojim je najviši pravni akt stupio na snagu pošto su u utorak i zvanično saopćeni rezultati referenduma na kome je 63,8 posto birača podržalo taj akt.

U međuvremenu je u srijedu potvrđen izbor 90 novih članova Gornjeg doma parlamenta, Vijeća Šura, koje je imenovao Mursi.

Vijeće Šura će, kako se očekuje, izraditi nacrt zakona o održavanju parlamentarnih izbora za članove Donjeg doma, koji bi trebalo da budu održani u naredna dva mjeseca.

Nacrt novog ustava izradio je parlament u kojem dominiraju pristalice predsjednika Mursija, koji ovaj dokument smatra ključnim korakom u tranziciji zemlje ka demokratiji.

Šerijatski zako

Opozicija, međutim, tvrdi da tekst nacrta uvodi šerijatski zakon, favorizira Mursijeve pristalice i ne štiti slobode i ljudska prava, što je i bio cilj ustanka protiv režima Hosnija Mubaraka prošle godine.

Prvi ustav poslije svrgavanja Mubaraka sa vlasti izazvao je ogromne podjele u Egiptu oživio nasilne proteste na ulicama Kaira.

Opozicija tvrdi i da je riječ o “suviše islamističkom i nedemokratskom dokumentu” kojim se čak i vjerskim liderima dozvoljava da utječu na proces usvajanja zakona, a manjinske grupe ostavljaju bez adekvatne pravne zaštite.

Mursi smatra da je usvajanje ustava ključno za stavljanje tačke na period političkih turbulencija i neizvjesnosti koje su oslabile ekonomiju i tvrdi da ustav zemlje pruža dovoljno zaštite svim grupama.

Prema njegovom mišljenju, mnogi Egipćani su zasićeni uličnim protestima koji sprečavaju da se u zemlji vrati normalan život, a vlasti fokusiraju na ekonomske probleme.

Mursi će u subotu da se obrati novoizabranim članovim Vijeća Šure, koji od srijede uživaju puna zakonodavna ovlaštenja sve do izbora novih članova Donjeg doma parlamenta.

Izvor: Agencije