Japanska Vlada podnijela ostavku

Shinzo Abe bi trebalo da bude imenovan za predsjednika vlade po drugi put, nakon što je premijer bio 2006. i 2007. godine (Reuters)

Vlada japanskog premijera Yoshihika Node podnijela je u srijedu ostavku, kako bi omogućila da parlament formalno postavi konzervativnog Shinza Abea kao novog japanskog lidera, javile su agencije.

Associated Press navodi da je vladin glasnogovornik saopćio da je Vlada podnijela ostavku na specijalnoj sjednici u srijedu ujutro.

Abe je predvodio konzervativnu Liberano-demokratsku partiju ka pobjedi na izborima 16. decembra, pošto je proveo prethodne tri godine u opoziciji, prenosi Tanjug.

Kasnije u srijedu Abe bi trebalo da bude imenovan za predsjednika vlade drugi put, nakon što je premijer bio 2006. i 2007. godine.

Prijevremeni parlamentarni izbori zakazani su pošto je prije mjesec dana premijer Noda raspustio parlament u zamjenu za podršku opozicije pri donošenju nekoliko važnih zakona.

Abe se založio za reformu japanskog obrazovnog sistema, a posebnu pažnju posvetit će sprečavanju nasilja u školama.

Čvršća politika

Pobjeda liberala znači čvršću politiku prema Kini u sukobu oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru, ponovno okretanje ka nuklearnoj energiji za dobijanje struje i pored katastrofe u Fukushimi, radikalno monetarno popuštanje od strane Banke Japana i veliko trošenje kako bi se pobijedila deflacija i jak jen.

Abe je također obećao da će iz pacifističkog Ustava biti uklonjena ograničenja vojnog angažiranja Japana i izmijeniti ono što konzervativci vide kao suvišna izvinjenja zbog japanske ratne prošlosti.

Kinesko-japanski odnosi su naglo zahladili nakon što je Japan kupio sporne otoke od privatnog vlasnika, za koja Peking tvrdi da su njihova od davnina.

Abe može ublažiti svoj čvrst stav prema Pekingu pragmatičnim pristupom koje je zauzeo kada je došao na vlast 2006. godine, ali sada bi mogao imati manje slobode za tako nešto, jer su napetosti porasle i on je najavio da će nastojati pojačati savez s Washingtonom.

Poslije nedjeljnih izbora će Abe biti šesti premijer od 2006. godine, a Japan u četvrtoj recesiji od 2000. godine.

Izvor: Agencije