Izrael gradi još 942 doma

Međunarodna zajednica je osudila izgradnju naselja (Getty Images)

Izrael je nastavio sa procesom izgradnje još 942 doma u Istočnom Jerusalemu pod novim planom da se ojača pozicija na toj teritoriji, za koju Palestinci žele za glavni grad Palestine.

Vladin komitet za planiranje dozvolio je nastavak projekta i tražio dovršenje izgradnje, rekao je ministar unutrašnjih poslova u utorak.

Nakon daljeg planiranja, još 300 domova se može izgraditi, rekao je advokat Daniel Seidermann, stručnjak za naselja u Jerusalemu, koji izgradnju domova vidi kao prepreku mirovnim sporazumima. Oko 40,000 Izraelaca živi u spornoj regiji Gilo.

‘Crvena linija’

„Uz Božiju pomoć, nastavit ćemo izgradnju u Jerusalemu, koji će ostati ujedinjen pod izraelskim suverenitetom“, rekao je premijer Izraela Binyamin Netanyahu. „Nastavit ćemo jačanje naselja“, dodao je on.

Glasnogovornik predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rdeneh, rekao je da su nova naselja „crvena linija“ koja će blokirati šansu dvodržavnom rješenju spora.

„Palestinska samouprava će preuzeti sve moguće korake da odgovori na ovo“, rekao je Abu Rdeneh.

Novoodobreni domovi su među 5,000 novih domova u istočnom Jerusalemu koje je Izrael odobrio prošle sedmice.

Palestinci ne priznaju izralesko pripajanje teritorije iz 1967. godine i kažu da svaka izgradnja potkopava njihov zahtjev za tim.

Netanyahu je započeo izgradnju da bi kaznio Palestince za njihove napore za de facto priznavanje u UN-u prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije