Ankara zatražila 117 raketa od Washingtona

NATO je potvrdio da će instaliranje antiraketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici biti završeno narednih sedmica (Al Jazeera)

Turska je naručila 117 raketa zrak-zrak tipa sidewinder od Sjedinjenih Američkih Država, u vrijeme zaoštravanja odnosa sa Sirijom, saopćila je američka agencija za saradnju u oblasti sigurnosti (DSCA).

Agencija je obavijestila Kongres o narudžbi u vrijednosti od 140 miliona dolara, koja uključuje rakete sidewinder i prateću opremu.

Kongres ima na raspolaganju 15 dana da otkaže sporazum, u suprotnom će agencija dozvoliti prodaju.

Sistem Patriot

NATO je nedavno potvrdio da će instaliranje antiraketnog sistema Patriot na tursko-sirijskoj granici biti završeno narednih sedmica.

Kako javlja Anadolija, baterije raketnog sistema Patriot bit će razmještene u Kahramanmarasu, Adani i Gaziantepu, na jugoistoku Turske.

Njemačka će svoj antiraketni sistem postaviti u Kahramanmarasu, Holandija u Adani, a SAD u Gaziantepu.

Rakete iz sistema Patriot namijenjene su za presretanje aviona i projektila i nisu efikasne pri bombardiranju ciljeva na kopnu.

Proturaketni štit Patriot bit će postavljen u cilju eliminiranja potencijalnih prijetnji iz sukobima zahvaćene Sirije, prema susjednoj Turskoj.

Izvor: Agencije