Amerikancima zabrana usvajanja ruske djece

Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, u srijedu je jednoglasno odobrio sporni zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske siročadi, prenosi agencija Hina.

Tekst su odobrila 143 zastupnika i još ga mora potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Zakon koji je u petak u trećem i posljednjem čitanju odobrila Duma (donji dom), odgovor je na „listu Magnitskog“ donesenu u Sjedinjenim Američkim Državama i koja sankcionira ruske čelnike umiješane u smrt pravnika Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. godine i u kršenja ljudskih prava.

„Velika zemlja poput Rusije ne može trgovati svojom djecom“, rekao je dječji pravobranitelj Pavel Astahov, a prenio je Interfax.

I novi ruski zakon predviđa izradu „crne liste“ Amerikanaca nepoželjnih u Rusiji za koje se sumnja da su kršili prava ruskih građana.

Čini se da Putin podržava inicijativu koju je na prošlosedmičnoj konferenciji za novinare nazvao „prikladnim“ odgovorom na listu Magnitskog.

Ime po Jakovljevu

Ruski predsjednik će možda već u srijedu proučiti zakon, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Oko 60.000 ruske djece Amerikanci su usvojili u posljednjih 20 godina, prema podacima američkog State Departmenta.

Potpredsjednica Vlade za socijalna pitanja Olga Golodec upozorava da će Rusija, stupi li novi zakon na snagu, izgubiti pravo nadzora nad uvjetima života ruske djece već usvojene u SAD.

Rusko-američki ugovor o saradnji na polju usvajanja stupio je na snagu 1. novembra 2012. godine.

Zakon protiv posvajanja nosi ime Dime Jakovljeva, ruskog dječaka koji je 2008. usvojen u SAD i koji je umro ostavljen na suncu u automobilu svog poočima.

Izvor: Al Jazeera i agencije