Afganistan: Novi napad na američku bazu

U napadu su izgubili život afganistanski policajac koji je pregledavao automobil i dvoje civila koji su bili u blizini (Reuters)

Najmanje troje Afganistanaca je poginulo u srijedu u napadu autobombom na veliku američku vojnu bazu na istoku Afganistana, rekli su čelnici.

Glasnogovornik NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) Martin O'Donnell rekao je za agenciju France Presse da je meta tog napada, u kojemu je sedam osoba ranjeno, bila baza Chapman u Khostu, blizu pakistanske granice, prenosi Hina.

“Nemamo nikakvih informacija o naravi eksplozije”, rekao je O'Donnell dodajući da, prema prvim saznanjima, niko od vojnika koalicije nije stradao.

Napad je počinio bombaš samoubica u automobilu s eksplozivom koji se dignuo u zrak na ulazu u bazu, dodao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova Sediq Sediqqi.

Načelnik policije u Khostu Abdul Kajum Bakizaj rekao je da su u napadu izgubili život “policajac koji je pregledavao automobil i dvoje civila koji su bili u blizini”.

Talibanski napad

U elektroničkoj poruci poslanoj agenciji France Presseu talibani su preuzeli odgovornost za napad na “najveću bazu CIA-e” u Afganistanu.

Ista baza je 30. decembra 2009. već bila na meti bombaškog napada u kojemu je poginulo sedam oficira CIA-e i jordanski oficir koji je sarađivao s američkom obavještajnom službom.

Mreža Haqqani, grupa bliska Al-Kaidi, koja ima baze u pakistanskim plemenskim područjima, a aktivna je i na istoku Afganistana, postala je Amerikancima trn u oku nakon napada u Khostu.

Tu grupu koja je jedna od glavnih sastavnica afganistanskih talibana, američki State Department proglasio je u decembru “terorističkom organizacijom”.

Izvor: Agencije