Chavez se oporavlja nakon operacije

O Chavezu se ništa nije čulo oko dvije nedjelje, poslije četvrte operacije raka u karličnom dijelu (EPA)

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez je boljeg zdravstvenog stanja poslije operacije raka na Kubi i počeo je sa rehabilitacijom, čime su uklonjena strahovanja da li je “komandant” dovoljno dobrog zdravlja, da može nastaviti voditi tu latinoameričku državu.

“Dobili smo najbolji poklon koji smo mogli da dobijemo za ovaj Božić – telefonski poziv od našeg komandanta – predsjednika”, rekao je potpredsjednik Nicolas Maduro za venecuelansku državnu televiziju.

Maduro je naveo da je razgovarao sa Chavezom koji je hodao i radio vježbe kao dio postoperativne rehabilitacije, prenosi Reuters.

O Chavezu se ništa nije čulo oko dvije nedjelje, poslije četvrte operacije raka u karličnom dijelu, navodi agencija Tanjug.

Venecuelanska vladajuća partija i opozicioni lider postigli su u ponedjeljak dogovor da inauguracija Chaveza, planirana za 10. januar, može biti odložena, ukoliko se predsjednik još bude oporavljao od operacije.

Venecuelanski ministar za informiranje Ernesto Villegas izjavio je u obraćanju lokalnim medijima, da je Chavez u kontaktu sa svojim najbližim rođacima i da analizira rezultate lokalnih izbora održanih 16. decembra kada je vladajuća partija osvojila 20 od 23 saveznih država i uspjela preoteti četiri države koje je ranije držala opozicija, dodaje AFP.

Izvor: Agencije