Raketa iz Pjongjanga može pogoditi SAD

Sjevernokorejski lider traži od naučnika da rade na razvoju novih raketa (AFP)

Nedavno lansirana sjevernokorejska raketa mogla bi ponijeti teret od pola tone i imati domet od oko 10.000 kilometara, ocijenila je u nedjelju južnokorejska vojska, što znači da bi raketa mogla dosegnuti i kopneni dio Sjedinjenih Američkih Država.

Pjongjang je 12. decembra uspješno lansirao raketu Unha-3, koja u orbitu treba staviti jedan civilni satelit, što je prva isključivo naučna misija Sjeverne Koreje.

U svojim procjenama, južnokorejska vojska se oslanja na analizu rezervoara za gorivo, koji je pao u more tokom lansiranja, a pokupila ga je mornarica Južne Koreje, prenosi Hina.

“Na temelju naših analiza i procesa simulacije, raketa može letjeti više od 10.000 kilometara s teretom između 500 i 600 kilograma”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane.

‘Raketno nuklearno oružje’

Rezervoar je bio pričvršćen na prvi stepen rakete.

Bez ostataka drugog i trećeg stepena rakete Unha-3, južnokorejski naučnici nisu mogli odrediti može li raketa ući u atmosferu, što je ključni element tehnologije međunarodnih balističkih raketa.

Pronađeno je osam grubo ručno zavarenih ploča, dodalo je Ministarstvo odbrane i istaklo da taj tip rezervoara za toksične hemijske proizvode rijetko koriste zemlje koje posjeduju naprednu svemirsku tehnologiju.

Lansiranje 12. decembra Washington i saveznici smatraju eksperimentom balističke rakete dugog dometa, nakon dugog niza neuspješnih lansiranja koja su Pjongjangu donijela sankcije od 2006.

Zapad i saveznici optužuju Pjongjang da ima nekoliko nuklearnih bombi i da izvodi atomske eksperimente kako bi razvio raketno nuklearno oružje, što Sjeverna Koreja negira.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ranije ovog mjeseca osudilo je lansiranje rakete, a sjevernokorejski lider Kim Jong-Un u petak je pozvao naučnike da rade na razvoju novih raketa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO