Krah grčkog zdravstvenog sistema

Ekonomska kriza uništila je grčko zdravstvo. Od 2008. godine, budžet za ovaj sektor, koji je od vitalnog nacionalnog interesa, stalno se smanjuje.

Ove godine iznosio je 4,8 milijardi eura, a iduće godine bit će manji za gotovo devet posto.

Rezultat štednje je potpuni krah zdravstvenog sistema i nestašica lijekova.

Bolnice pred kolapsom

Grčke bolnice su pred kolapsom. Mjere štednje rezultirale su smanjenjem bolničkih budžeta, medicinskog osoblja, nemaju novca da kupe ni osnovne potrepštine poput opreme, lijekova, hirurških rukavica, nemaju čak ni gaza.

“Rekli su mi da nemaju gaza i da ne mogu zašiti čelo mog sina. Morao sam otići u apoteku i sam kupiti gazu”, ispričao je jedan pacijent.

Zdravstvene organizacije upozoravaju na opasnost od širenja bolesti, no rizik je utoliko veći što sve veći broj građana više nema pravo na zdravstveno osiguranje i liječenje.

Hodnici bolnice Elpis su puni pacijenata, jer se tu ne odbija niko, pa čak ni oni bez osiguranja. Direktor je svjestan da time krši zakon, ali u ovakvoj situaciji druge nema. 

Posuđivanje pribora

“Ljudi moraju razumjeti da mi jedva spajamo kraj s krajem, da se zaista borimo, da radimo najbolje što možemo”, kaže Theodore Yannaros, direktor bolnice Elpis.

On ističe da su troškovi bolnice smanjeni za 50 posto, dok se broj pacijenata udvostručio.

“Znači duplo manji budžet, duplo više pacijenata, a pružamo im istu kvalitetu usluge kao i ranije”, dodaje Yannaros.

Yannaros od drugih bolnica posuđuje pribor, kupuje generičke lijekove, jer su upola jeftiniji od brendiranih, jeftiniji hirurški pribor i ne baca neiskorištene lijekove.

Ogromna dugovanja

Najveći problem zdravstvenog sistema su ogromna dugovanja. Fond duguje milione eura bolnicama i apotekama.

Apoteke tako ne mogu platiti dobavljače, te lijekove više ne izdaju na recept već ih pacijenti moraju kupiti za novac koji nemaju.

Pomažu nevladine organizacije, koje su skupile preko 280.000 pakovanja lijekova koji se dijele u besplatnim klinikama širom zemlje.

Nakon što je Grčkoj odobrena nova tranša finansijske pomoći, premijer Antonis Samaras obećao je da će uskoro uplatiti novac u Fond za zdravstvo, te da će se situacija sa nestašicom lijekova i pribora riješiti.

Izvor: Al Jazeera