Italijanski premijer podnio ostavku

Monti je odlučio da podnese ostavku, nakon što je Berlusconijeva partija uskratila podršku njegovoj vladi (EPA)

Italijanski premijer Mario Monti podnio je ostavku. To je učinio nakon što je italijanski parlament usvojio budžet za narednu godinu.

Time je došao kraj tehnokratskoj Vladi čiji je zadatak bio da Italiju, a samim tim i eurozonu spasi od finansijskog kolapsa.

Već u februaru moglo bi da dođe do parlamentarnih izbora. Italijanski predsjednik Georgio Napolitano rekao je da će početi konsultacije sa političkim liderima već u subotu.

Italijanski parlament usvojio je budžet za 2013. godinu, u glasanju koje je otvorilo put za ostavku premijera Marija Montija.

Donji dom parlamenta odobrio je u petak budžet za 2013. godinu sa 309 glasova za i 55 protiv, a Monti podnio ostavku na sastanku Vlade. 

Budžet, koji treba smanjiti italijanski fiskalni deficit na 1,8 posto u 2013. godini, nakon ovogodišnjih 2,6 posto, usvojen je u četvrtak u Senatu.

Monti je odlučio da podnese ostavku, nakon što je izgubio podršku Naroda slobode (PDL), stranke desnog centra Silvija Berlusconija, koja je podržavala njegovu tehnokratsku vladu u parlamentu.

Monti je nešto ranije izjavio da će podnijeti ostavku čim budžet za 2013. godinu bude usvojen u parlamentu.

Monti bi u nedjelju trebao održati konferenciju za novinare na kojoj bi mogao reći hoće li se kandidirati na izborima 24. februara.

Izvor: Agencije