U Atini protestirali i penzioneri

Osim radnika u transportu, u Atini protestiraju i penzioneri. Njih nekoliko stotina marširalo je do Ministarstva finansija, protestirajući protiv najavljenih rezanja njihovih ionako smanjenih penzija.

Jaz od penzije do penzije postaje sve veći te grčki penzioneri tvrde da ne mogu podnijeti dodatno smanjenje.

“Svi su suočeni s nemilosrdnim napadima na njihova radnička prava, ali nepravda koja se nama čini je najveća. Pored činjenice da su nam okrutno srezali penzije, više od 60 posto penzionera dobiva manje od 600 eura mjesečno”, objašnjava Diamantis Mandroglou, penzioner.

Ukidanje bonusa

Penzije od 1.000 do 1.500 eura biti umanjene pet posto; od 1.500 do 2.000 eura 10 posto, a one više od 2.000 eura bit će umanjene 15 posto.

To znači da većini penzionera penzije ostaju iste. Ali, božićni, uskršnji i godišnji bonusi se ukidaju, što je značajan udarac za većinu te populacije, jer ta tri bonusa vrijede koliko i dvije prosječne penzije.

“Ukidanje bonusa je katastrofa za penzionere. To je značajna suma. To je bio bitan oslonac za penzionere. Sada nema šanse da unucima kupimo poklone, da izađemo na večeru. A da ne spominjem nove poreze, poput poreza na imovinu. Žele da platim 200 eura do marta. Gdje da nađem te pare? Jesu li oni poludjeli?”, pita Debbie Kastrinou, penzionerka.

U protestu, penzionerima su se pridružili i radnici iz građevinskog sektora. Ta kategorija je jedna od najteže pogođenih krizom, budući da su građevinski radovi svedeni na minimum.

‘Razlozi postoje’

“U protekle tri godine nezaposlenost u našem sektoru dostigla je 90 posto. Trenutno mnoge moje kolege ne mogu staviti hljeb na stol, ne mogu slati djecu u školu. Prokleli su nas”, govori Costas Hatziaras, građevinski radnik.

Premijer Antonis Samaras tvrdi da je svjestan situacije te poručuje da Vlada radi na rješavanju svih problema.

“Oni protestiraju zbog razloga koji zaista postoje. Prošli smo kroz sito i rešeto i pokušavamo riješiti sve probleme, uključujući i njihove”, tvrdi grčki premijer.

Ali, za penzionere i sve Grke koji su ostali bez posla vrijeme curi, a rješenje, ma kakvo bilo, željno se iščekuje.

Izvor: Al Jazeera