Hollande priznao brutalnost, bez izvinjenja

Dobrodošlica alžirskog predsjednika Aabdelaziza Bouteflike francuskom kolegi u Alžiru (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je u Alžiru rekao da je francuska kolonizacija te sjevernoafričke zemlje bila duboko brutalna i nepravedna te je priznao patnje alžirskog naroda, poimenice spomenuvši pokolje u gradovima Setifu, Guelmi i Kherrati.

“Alžir je 132 godine bio izložen brutalnom i duboko nepravednom sistemu – kolonizaciji. Priznajem da je taj sistem nanio patnje”, rekao je Hollande u govoru alžirskim parlamentarcima drugog dana posjete, koja bi trebala poboljšati odnose između dviju zemalja, prenose agencije.

“Dužnost je priznati istinu o nasilju, nepravdama, pokoljima i mučenju”, rekao je o Alžirskom ratu 1954-1962, koji je završio proglašenjem nezavisnosti Alžira i povlačenjem Francuza.

Osuda i dobrodošlica

U srijedu je Hollande rekao da u Alžir nije došao “izraziti kajanje ili izvinjenje”, već priznati “istinu”.

Nešto poslije je u intervjuu za kanal France 2 objasnio odstupanje od stajališta u odnosu na doba kada je kao šef stranke socijalista izjavio da Francuska “duguje izvinjenje alžirskom narodu”.

“Ja sam predsjednik Republike, predstavljam Francusku, a ne stranku”, citira Hollandea dnevnik Le Monde.

Desetak političkih stranaka je osudilo Hollandeovu posjetu Alžiru, jer “francuske vlasti odbijaju priznati, izviniti se i obeštetiti materijalno i moralno za zločine koje je kolonijalna Francuska počinila u Alžiru”.

No, istovremeno su u glavnom gradu Alžira hiljade ljudi pripremile topao doček francuskom predsjedniku koji se zauzeo za ravnopravno partnerstvo dviju država, jer prošlost “nas ne smije spriječiti da radimo za budućnost”.

Le Monde ističe da nikada dosad neki francuski predsjednik nije u inostranstvo krenuo s tako brojnom svitom od 200 ljudi, među kojima je devet ministara, desetak političkih šefova i četrdesetak poslovnih ljudi, pisaca i umjetnika.

Nova stranica

Hollande bi sa alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom trebao potpisati “zajedničku izjavu” kojom će okrenuti novu stanicu.

Pariz traži alžirsku podršku za moguću međunarodnu intervenciju u Maliju.

Dvije države trebaju pojačanim naporima krenuti u zajedničke projekte.

“Alžir i Francuska potpisat će sedam do osam sporazuma u području odbrane, industrije, poljoprivrede, kulture, obrazovanja”, rekao je alžirski premijer Abdelmalek Sellal.

U srijedu je automobilska industrija “Renault” potpisala sporazum o gradnji tvornice za montažu vozila blizu Orana, koja bi već od 2014. proizvodila najmanje 25.000 vozila na godinu.

Sporazum je potpisan na tri godine, ali ne na pet kako je želio Renault, no u tom razdoblju nijedan drugi strani proizvođač automobila ne može potpisati sličan sporazum s Alžirom.

Hollande je obećao “bolji postupak” prema Alžircima koji zatraže vize za posjetu Francuskoj.

Izvor: Agencije