Talibani napali američku zračnu bazu

Ispred ulaza u bazu odjeknulo je nekoliko snažnih eksplozija (AP)

Bombaši samoubice aktivirali su bombe i ispalili rakete u nedjelju na veliku američku zračnu bazu u Afganistanu.

Lokalna policija je objavila da je u blizini ulaza baze u istočnom gradu Jalalabadu nađeno 12 tijela, dok je reporter Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz Kabula, kazao kako međunarodne snage tvrde da je u napadu povrijeđeno 14 afganistanskih vojnika, te nepoznat broj vojnika NATO-a.

Ovaj napad ukazuje na sigurnosne izazove uoči povlačenja borbenih snaga NATO-a iz Afganistana 2014.

Lokalna policija objavila je kako je 12 tijela u uniformama afganistanske policije i vojske raštrkano oko ulaza u bazu u istočnom gradu Jalalabadu. Glasnogovornik talibana rekao je da je ta oružana skupina izvela napad.

Snažne eksplozije

Nije jasno da li su ubijeni pripadnici afganistanskih sigurnosnih snaga ili se radi o talibanima odjevenim u njihove uniforme, što je taktika koju talibani ponekad primjenjuju u napadima.

Glasnogovornik ISAF-a, međunarodnih snaga u Afganistanu  koje predvodi NATO, potvrdio je za Al Jazeeru da je odjeknulo “nekoliko eksplozija” ispred ulaza u zračnu bazu, te da su barem tri eksplozije bile vrlo snažne, javio je Smith.

Sjedinjene Države i afganistanska Vlada nastoje stabilizirati Afganistan prije nego što se većina borbenih snaga NATo-a povuče do kraja 2014. i preda održavanje sigurnosti afganistanskim snagama.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva odbrane rekao je kako je vojna baza napadnuta raketama, nakon čega su uslijedila dva samoubilačka bombaška napada.

Izvori: Al Jazeera i agencije