Ostavke u SAD-u zbog napada u Bengaziju

Tokom napada stradali su američki ambasador Chris Stevens i tri druga Amerikanca (AFP)

Tri zvaničnika američkog State Departmenta dali su ostavke u srijedu nakon nezavisne istrage koja je oštro kritizirala sigurnost u napadu na američku diplomatsku misiju u Bengaziju.

The Associated Press, citirajući navode zvaničnika State Departmenta, izvijestio je da su Eric Boswell, pomoćnik državnog sekretara za diplomatsku sigurnost, i Charlene Lamb, pomoćnica zamjenika odgovornog za sigurnost ambasada, dali ostavke.

Američka agencija je također izvijestila da ime treće osobe za sada nije poznato.

Neklasificirani sažetak izvještaja, objavljenog u utorak navečer, navodi nekoliko ključnih grešaka u periodu koji vodi do napada u kojima su stradali američki ambasador Chris Stevens i tri druga Amerikanca.

U izvještaju se također navode dva odjela unutar State Departmenta – diplomatska sigurnost i bliskoistočna pitanja – odgovorna za neuspjeh u koordiniranju napora za obezbjeđivanje bolje sigurnosti u Bengaziju, veoma nemirnom gradu kojim dominira više pobunjeničkih grupa.

Usvojene preporuke

Naoružani napadači izvršili su napad na konzulat u noći 11. septembra.

Stevens je bio jedan od sedam Amerikanaca unutar konzulata, a zgradu su također čuvale libijske paravojne snage, što se pokazalo neučinkovitim.

Nije bilo protesta uoči napada, navodi se u izvještaju, što je izazvalo žestok spor između predsjednika baracka Obame i republikanaca u danima nakon napada.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton poslala je pismo Kongresu u kojem prihvata svih 29 preporuka izvještaja o jačanju sigurnosti u diplomatskim misijama širom svijeta.

Izvor: Agencije