Chavez stabilan nakon respiratorne infekcije

Chavez je na novi šestogodišnji predsjednički mandat izabran 7. oktobra (Reuters)

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez pretrpio je respiratornu infekciju, ali je ponovno “u stabilnom stanju” u kubanskoj bolnici, gdje se oporavlja od prošlosedmične operacije raka, saopćila je Vlada u utorak.

Chavez (58) je operiran četvrti put od kako mu je teška bolest dijagnosticirana sredinom prošle godine.

„Opće stanje komandanta-predsjednika je stabilno nakon što mu je dijagnosticirana respiratorna infekcija, a medicinski tim ga je odmah počeo liječiti“, izjavio je ministar informiranja Ernesto Villegas.

Villegas je rekao da je socijalističkom vođi Venecuele, koji tom južnoameričkom državom vlada već 14 godina, naređeno da se „potpuno odmori“ i strogo slijedi upute ljekara.

„Ova vrsta infekcije je jedan od najčešćih posljedica u pacijenata koji su prošli kroz kompliciranu operaciju, kao što je predsjednik Chavez imao 11. decembra“, dodao je Villegas.

Madura nasljednik

Iako su venecuelanski zvaničnici optimistični u vezi s Chavezovom mogućnošću oporavka, puno je nagađanja da će on možda morati odstupiti s vlasti ili da čak neće preživjeti.

Chavez je lično ostavio mogućnost svoje nesposobnosti prije odlaska na Kubu, imenujući zamjenika predsjednika Nicolasa Maduru svojim nasljednikom. Građane Venecuele je pozvao da za Maduru glasaju i dođe li do novih predsjedničkih izbora.

Agencija Reuters prenosi riječi jednog južnoameričkog dužnosnika upućenog u Chavezovo zdravstveno stanje da „prognoze nisu dobre“, te da predsjednik Venecuele neće moći položiti zakletvu 10. januara 2013. godine.

Chavez je na novi šestogodišnji predsjednički mandat izabran 7. oktobra.

Izvor: Agencije