Atina: Jednodnevni štrajk zbog mjera štednje

Zaposleni u javnom sektoru i u prevozu u srijedu su u Atini odlučili održati 24-satni štrajk, protestirajući na taj način zbog “uništavanja javnih službi”, nakon trogodišnjih oštrih mjera štednje u Grčkoj.

Štrajku, koji je organizirao Glavni sindikat javnih službi (ADEDY), odazvali su se zaposleni u javnim službama, među kojima su prosvjetni radnici i medicinsko osoblje.

Štrajku se pridružio i Sindikat privatnog sektora (GSEE).

“Tražimo da Vlada promijeni ovu nepravednu politiku, koja pogađa radnike i ubija javni sektor”, izjavio je predsjednik ADDY-ja Kostas Cikrikas.

Avioni u srijedu neće polijetati ni slijetati od 10 do 16 sati, a podzemna željeznica ne funkcionira od srijede ujutro, što je rezultiralo saobraćajnim kolapsom u glavnom gradu.

Raste broj siromašnih

Na ulicama Atine prisutno je oko 2.000 policajaca, a iz policije je saopćeno da ne očekuje veće nerede.

“Ne daljnjem potonuću naroda u bijedu”, piše na jednom od transparenata koje nose demonstranti.

Oba sindikata pozvala su na štrajk kako bi se ponovno izrazilo veliko nezadovoljstvo oštrim mjerama štednje u javnom sektoru, četvrtim po redu od kako je zemlja dospjela u dužničku krizu 2010. godine.

Sindikati smatraju da će plan usvojen u novembru naročito pogoditi zdravstvo i odraziti se na funcioniranje socijalne države i rad javnih službi.

U Grčkoj je 26 posto nezaposlenih, a broj siromašnih sve veći.

Sindikati poručuju da žele drugu vrstu mjera, koje bi zemlji donijele ekonomski oporavak i smanjile nezaposlenost, te da će do ispunjenja njihovih zahtjeva do daljeg organizirati štrajkove.

Izvor: Agencije