Zuma opet na čelu stranke, spriječen atentat

Zuma će sada biti stranački predsjednički kandidat i skoro siguran pobjednik državnih izbora 2014. godine (AFP)

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma ponovno je izabran za lidera Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), vladajuće stranke u toj zemlji.

Zuma je u utorak pobijedio Kgalmea Motlanthea, potpredsjednika države, nakon što je 4.000 delegata ANC-a glasalo na stranačkoj konferenciji u Blomfonteinu.

Zuma će sada biti stranački predsjednički kandidat i skoro siguran pobjednik državnih izbora 2014.

Cyril Ramaphoza, heroj antiaparthejdske borbe, izabran je za Zuminog zamjenika.

Motlanthe je u ponedjeljak kazao kako se neće opet kandidirati za potpredsjednika stranke, ali vjerovatno će mu Zuma ponuditi visoku poziciju kako bi stranka ostala ujedinjena, javio je iz Bloemfonteina reporter Al Jazeere Haru Mutasa.

Zuma je optužen za korupciju i nesposobnost da premosti jaz između bogatih i siromašnih u Južnoafričkoj Republici.

Spriječeni atentati Zume i drugih lidera

U međuvremenu, četvero bijelaca optuženo je za izdaju zbog navodnog plana da postave bombu u konferencijsku salu i izvrše atentat na Zumu i druge visoke Vladine zvaničnike.

Četvorica optuženih – Mark Trollip, John Martin Keevy, Johan Hendrick Prinsloo i Hein Boonzaaier – u utorak su izvedeni pred Sud u Bloemfonteinu.

Državni tužilac Shaun Abrahams kazao je da su optuženi htjeli osnovati nezavisnu bursku naciju, te da su planirali napad na sastanak ANC-a.

Optuženi su planirali postaviti bombu u objekat u kojem su bili smješteni delegati ANC-a, prije egzekucije Zume i Vladinih ministara tokom večere, kazao je Abrahams Sudu.

Namjera grupe, koja je pokušavala nabaviti automatske puške AK-47, bila je da “eliminiraju vodstvo ove zemlje”, rekao je Abrahams.

Većina južnoafričkih bijelaca prihvatila je pobjedu ANC-a na izborima 1994. kada je Nelson Mandela došao na vlast, okončavši decenije vladavine manjinskih bijelaca.

Uprkos tome, mali broj bijelaca protivi se vladavini ANC-a.

Izvori: Al Jazeera i agencije