Sve više pristalica bolje kontrole oružja

Zabrana prodaje nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine (Getty Images)

Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja je porastao nakon najnovijeg masakra u Connecticutu prošle sedmice u kojem je ubijeno 20 djece, pokazuju rezultati ankete Reutersa i Ipsosa objavljeni u ponedjeljak.

Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. decembra, a nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. decembra.

U krvavom pohodu, ubica Adam Lanza je u osnovnoj školi u Newtownu, u savezna državi Connecticut, u petak ubio 20 djece i sedam odraslih, a potom i sebe.

Obavezne provjere

Postotak ispitanika koji su tražili „zakone koji bi obvezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje“ porastao je za sedam posto, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubistava u školi.

Porastao je i broj onih koji podržavaju „zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja“ za šest posto – sa 54 na 60 posto poslije masakra.

Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju, a zabrana prodaje nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine.

Izvor: Agencije