S&P povisio kreditni rejting Grčke

Grčka je morala zatražiti međunarodnu pomoć kako bi mogla vraćati spoljne dugove (Reuters)

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) povisila je kreditni rejting Grčke za dugoročno i kratkoročno zaduživanje na B- sa selektivnog neplaćanja (SD) sa stabilnim izgledima, doznaje se u utorak iz saopćenja S&P-a.

Dodijeljeni kreditni rejting, koji je za nekoliko nivoa viši u odnosu na prethodni, odraz činjenice da je Grčka sa 17. decembrom otkupila dio svog duga, prenosi AFP.

Grčkoj je, u okviru drugog ekonomskog programa prilagodbe, Eurogrupa (ministri finansija članica Evropske unije koje pripadaju eurozoni) odobrila zajam za otplatu duga.

“Odluku država članica eurozone o odobrenju novčane pomoći Grčkoj vidimo kao njihovu odlučnost prema ponovnoj uspostavi stabilnosti grčkih finansija i očuvanju članstva Grčke u eurozoni”, piše u saopćenju agencije.

Budžetske i strukturne prilagodbe

S&P također ističe da su povisili kreditni rejting Grčke i zbog “angažmana grčke Vlade da provede budžetske i strukturne prilagodbe”, kako to traže i kreditori.

Atina je prošle sedmice počela primati novu tranšu od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Oni su pristali uplatiti Grčkoj 49,1 milijardi eura i otkupiti dio njenog duga nakon što je Grčka pokazala da kontinuirano provodi mjere štednje.

Grčka će u dva odvojena zajma primiti ukupno 240 milijardi eura. Od tih sredstava, Atini je do sada uplaćeno skoro 149 milijardi eura.

Grčka je morala zatražiti međunarodnu pomoć kako bi mogla vraćati spoljne dugove poslije višegodišnjeg prekomjernog trošenja.

Dosadašnji loš kreditni rejting još više je pogoršavao situaciju u kojoj se zemlja nalazila, jer je Atina morala prodavati papire od vrijednosti uz više kamate da bi privukla kupce.

Rizici po spasilački program

U međuvremenu je bankarska grupacija Institut za međunarodne finansije (IIF) upozorila da će se novoobnovljeni grčki program pomoći nastaviti suočavati s velikim izazovima zbog daljeg usporavanje privrede te zemlje.

“S obzirom na prognozirani pad bruto društvenog proizvoda (BDP) Grčke od četiri do pet posto za narednu godinu, koji će uslijediti poslije ovogodišnjeg usporavanja od šest posto i nastavka mjera štednje, rizici po spasilački program EU-a i MMF-a ostat će značajni”, navedeno je u saopćenju IIF-a, prenosi AFP.

“Sumnje oko održivosti duga će se zadržati sve dok ne dođe do obnavljanja rasta i dok se Vladin dug ne smanji na prihvatljiviji nivo. Dalje pogoršanje ekonomskih uslova guši sposobnost Atine da ispuni fiskalne ciljeve”, navodi IIF.

IIF, koji je u martu učestvovao u grčkom otpisu duga, uputio je upozorenje samo nekoliko dana nakon što je Atina okončala program otkupa duga, koji je bio od ključnog značaja za puštanje naredne tranše pomoći EU-a i MMF-a.

Izvor: Agencije