Smrtonosne hladnoće u Ukrajini i Rusiji

Usljed veoma niskih temperatura koje su iznosile i do -20 stepeni, od ponedjeljka je u Ukrajini preminulo 19 osoba, čime je crni bilans umrlih ovog mjeseca od hladnoće dostigao cifru od 37, objavilo je Ministarstvo zdravstva ove evropske države u utorak.

Blizu 190 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć zbog hipotermije i promrzlina, a njih 162 su hospitalizirane, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Bivša članica Socijalističkog Saveza Sovjetskih Republika (SSSR), koja je rastrzana između susjedne Rusije i Evropske unije, na udaru je ekstremnih hladnoća i snježnih oluja koje su tokom protekle sedmice ostavile skoro 600 sela bez napajanja električnom energijom.

Ukrajinsko Ministarstvo za vanredne situacije u ponedjeljak je otvorilo više od 200 skloništa za hitne potrebe.

Rođeni blizanci

U ponedjeljak su tri bebe rođene u vozilima „zarobljenim“ u saobraćajnim gužvama zbog smetova ili zaleđenih puteva, saopćili su zvaničnici.

U blizini grada Lavova na zapadu Ukrajine jedna žena je rodila blizance u ambulantnim kolima blokiranim na putu.

Majka i bebe kasnije su prevezeni u lokalnu bolnicu, prenosi AFP.

U obližnjem Rivnu druga žena je u zavejanom automobilu, također, postala majka.

Velike padavine

U valu hladnoće koji je zahvatio Rusiju, s temperaturama i do minus 50 stepeni na istoku, od ponedjeljka je umrlo šest osoba i više od 220 povrijeđeno, objavila je državna agencija Ria Novosti u utorak.

U utorak ujutro u Moskvi je bilo -19 stepeni, nakon velikih snježnih padavina prošle sedmice.

Prema prognozama meteorologa, temperature u glavnom gradu će ostati na istom nivou do 23. decembra.

U Novosibirsku, Tomsku, Omsku i Barnaulu, velikim gradovima u zapadnom Sibiru, temperature su u toku noći s ponedjeljka na utorak bile minus 47 stepeni, prema mjerenju ruskog meteorološkog centra.

U Magadanu, na krajnjem istoku Rusije, minimalna noćna temperatura u noći s ponedjeljak na utorak bila je -51 stepen, pa je nastava u nekoliko škola otkazana zbog hladnoće.

Izvor: Agencije