Optužnice u Finskoj protiv menadžera Patrije

Optužbe za nezakonito dogovaranje posla isporuke Patrijinih oklopnih vozila (Pixsell)

Finsko državno tužiteljstvo podignulo je protiv protiv šestorice nekadašnjih menadžera kompanije Patria, koja je u većinskom vlasništvu finske države, optužnicu u vezi s poslom koju je ta firma 2006. godina sklopila sa Vojskom Slovenije (VS), javila je Slovenska  novinska agencija STA, koja se poziva na saopćenje finskih tužitelja.

Prema podignutoj optužnici, nekadašnji glavni direktor Patrije, zatim direktor njene kompanije-kćeri Patria Vehicles, te još četvero njihovih nekadašnjih saradnika terete se za “teži slučaj podmićivanja”, odnosno obećavanje ili isplatu nezakonitih provizija posrednicima i slovenskim dužnosnicima prilikom dogovaranja posla isporuke Patrijinih oklopnih vozila s naoružanjem za VS 2006. godine.

Uz to, Patria se tereti i za industrijsku špijunažu, jer je tokom istrage kod nje pronađen dokument austrijske kompanije, Patrijinog konkurenta, koja se natjecala za dobivanje istog posla.

Slovenska agencija navodi da finsko tužiteljstvo nekadašnje vodeće ljude u Patriji tereti da su sudjelovali u “obećavanju ili davanju mita u obliku provizija” u “zamjenu za postupke slovenskih dužnosnika i vojnih oficira”.

Sporazumni raskid ugovora

Pri tome finsko državno odvjetništvo navodno spominje i slovenskog premijera Janeza Janšu, nekadašnjeg zamjenika Glavnog štaba VS-a, te druge javne službenike, za koje su pretpostavljali da imaju utjecaj na to s kime će ugovor o opremanju VS-a oklopnim vozilima i naoružanjem biti sklopljen.

Slovenska Vlada ove je godine sporazumno s Patrijom raskinula spomenuti ugovor, ne samo zbog sumnji nastalih zbog sudskih postupaka u Sloveniji, Austriji i Finskoj u vezi sa navodnim korupcijskim skandalom, nego i zbog promijenjenih okolnosti, odnosno odraza ekonomske krize na slovenski budžet i smanjene mogućnosti vojnih investicija.

Uvjeti raskida ugovora nisu objavljeni, a Patria je temeljem ugovora prije njegova raskida VS-u dostavila blizu 60 oklopnih vozila s naoružanjem.

Zbog sumnji o pogodovanju i provizijama koje je obećala ili isplatila Patria, od prošle godine na prvostepenom sudu u Ljubljani odvija se proces protiv pet osoba, među kojima je i Janša.

On negira optužnicu te tvrdi da mu mito nije bilo obećano, niti ga je primio, nego da je Patria, kao najpovoljniji ponuđač, bila odabrana na međunarodnom konkursu i da u pregovorima uopće nije sudjelovao niti primio nijednog od Patrijinih predstavnika.

Rasprava najesen

Optužbe o primanju ili posredovanju nezakonitih provizija na sudu u Sloveniji negirali su i suoptuženi – biznismen Walter Wolf, direktor kompanije Rotis Ivan Črnkovič, brigadir VS-a Anton Krkovič i nekadašnji istaknuti dužnosnik Janšine stranke Jože Zagožen.

Karl Erjavec i Albin Gutman ranije su, u drugom sudskom postupku pred slovenskim sudom, oslobođeni sumnje da su nesavjesno postupili, dopustivši sklapanje za Sloveniju navodno nepovoljnog ugovora s Patrijom, tako zloupotrijebivši svoj položaj i ovlasti.

Erjavec je ministar vanjskih poslova u sadašnjoj Janšinoj Vladi, a u vrijeme pregovora s Patrijom bio je ministar odbrane. Gutman je u spomenuto vrijeme bio načelnik Glavnog štaba VS-a.

Kako navodi STA, finski državni tužitelj Jukka Rappe pretpostavlja da bi glavna sudska rasprava mogla biti najesen sljedeće godine.

Spisi iz optužnice ostat će tajni do prvog saslušanja optuženih, odnosno dok Sud ne odluči o mogućnosti da postanu javno dostupni.

Izvor: Agencije