Meksiko: Nove nacionalne policijske snage

Pena Nieto i Osorio Chong: Nove policijske snage bit će organizirane po modelu evropskih žandarmerija (Reuters)

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto objavio je osnivanje novih nacionalnih policijskih snaga u okviru napora za suzbijanje kriminala i nasilja.

Nieto, koji je preuzeo dužnost 1. decembra, rekao je da će nove militarizirane policijske snage u početku imati 10.000 pripadnika.

Vojska će i dalje obavljati svoje zadatke u borbi protiv kriminalaca dok nove snage ne prođu obuku, kazao je predsjednik.

Skoro 60.000 ljudi izgubilo je živote od 2006. godine, kada je prethodna vlast angažirala vojsku u borbi protiv narko-kartela.

Pena Nieto je u kampanji obećao da će promijeniti fokus sa borbe protiv bandi na suzbijanje kriminala i nasilja koji opterećuju živote običnih Meksikanaca.

“Meksikanci žele mir”, rekao je on na predstavljanju svog programa u šest tačaka.

Kritika prethodne vlasti

Nove policijske snage bit će organizirane po modelu evropskih žandarmerija, s fokusom na osnovne policijske radnje.

Meksički predsjednik nije precizirao koliko će vremena biti potrebno za obuku 10.000 policajaca niti koliko će ih ukupno biti. Ranije se spekuliralo o brojci od 40.000 ljudi.

On je kazao da će biti formirano 15 federalnih policijskih jedinica za suzbijanje otmica i iznuđivanja, kao i da će veća pažnja biti posvećena prevenciji kriminala.

Novi ministar unutrašnjih poslova Miguel Osorio Chong oštro je kritizirao prethodnu vlast i rekao da su ulaganja u sigurnost povećana, ali da je porasla i stopa kriminala.

On je izjavio da 61 posto meksičkih policajaca trenutno zarađuje 300 dolara mjesečno, a da skoro dvije trećine imaju završenu samo osnovnu školu.

Sigurnost u Meksiku trenutno održava nekoliko službi na lokalnom, državnom i federalnom nivou, s različitim komandnim lancima.

Izvor: Agencije