Izrael želi nova naselja na Zapadnoj Obali

Članice grupe E4 pripremaju saopćenje u kojem osuđuju posljednje planove Izraela za izgradnju naselja u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj Obali (EPA)

Izraelski zvaničnici su saopćili da će izvršiti pritisak na zakonodavna tijela kako bi im se odobrila izgradnja 6.000 kuća na teritoriju za koje Palestinci tvrde da njima pripada.

Bijesan zbog de facto priznanja palestinske države na prošlomjesečnom glasanju u Ujedinjenim narodima (UN), Izrael je najavio da će proširiti svoja naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali i istočnom Jerusalemu, javio je Reuters.

Komitet za plansku gradnju pri izraelskom Ministarstvu unutrašnjih poslova je u ponedjeljak preliminarno odobrio izgradnju 1.500 novih kuća u naselju Raat Shlomo.

Komitet će sada početi razgovarati o izgradnji dodatnih 4.500 kuća u druga dva naselja, Givat Hamatos i Gilo.

Izrael smatra tri naselja dijelom svoje teritorije iako se nalaze na Zapadnoj Obali okupiranoj 1967. godine, nakon Šestodnevnog rata s Jordanom.

Prepreka državi

Palestinci smatraju ova naselja preprekom za osnivanje države s prijestolnicom u Istočnom Jerusalemu.

Njemačka i tri evropske članice Vijeća sigurnosti UN-a pripremaju saopćenje u kojem osuđuju posljednje planove Izraela za izgradnju naselja u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj Obali, rekao je evropski diplomata.

Takozvana grupa E4 – Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal – izrazile su zabrinutost da bi takve aktivnosti mogle zaprijetiti mogućem dvodržavnom rješenju između Izraela i Palestine.

Diplomata je kazao da su detalji zajedničke izjave u finalnoj fazi, prenosi AP.

Diplomata je govorio u utorak želeći ostati anoniman.

Izvor: Agencije