Islanđani se ‘hlade’ od EU-a

Ankete pokazuju kako 53,5 posto Islanđana želi da zemlja povuče kandidaturu za članstvo u EU-u (AFP)

Island je napravio novi korak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali su se istovremeno pojavili pozivi za odustajanje od ulaska u evropski blok, pošto je zemlja ponovo počela ostvarivati značajan privredni rast.

Parlamentarna komisija za vanjske odnose zatražila je da se pregovori o članstvu obustave, iako se koaliciona vlast zalaže za ulazak zemlje u EU.

Komisija je uputila zahtjev samo dva sata nakon što je u Briselu objavljeno da je Island sada otvorio ukupno 27 od 35 poglavlja iz pregovaračkog procesa. Do sada su zaključeni razgovori o 11 poglavlja.

Protivljenje članstvu Islanda u EU-u je u porastu otkad je zemlja ponovno počela ostvarivati značajan privredni rast poslije finansijskog sloma 2008. godine, prenosi Bloomberg.

Vlasti ove zemlje podnijele su zahtjev za ulazak u EU poslije sloma domaćih banaka, što je državu koštalo 85 milijardi eura i pada nacionalne valute krune, koja je izgubila 85 posto vrijednosti.

Raspoloženje naroda

Rezultati najnovije ankete pokazuju da 53,5 posto Islanđana želi da zemlja povuče kandidaturu za članstvo u EU-u, 36,4 posto i dalje podržava tu inicijativu, a 9,9 posto je neodlučno.

Oporavak je počeo krajem 2010. godine, zahvaljujući zajmu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i kontroli tokova kapitala, a ostvaren je u vrijeme krize u zemljama eurozone.

Islandska ekonomija ostvarila je rast od 3,5 posto u trećem kvartalu, u poređenju sa padom od 0,1 posto u eurozoni.

Sljedeća islandska vlada mogla bi poslušati raspoloženje naroda.

Premijerka Johanna Sigurdardottir se ne kandidira, a njena Socijaldemokratska stranka, lider u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, jedina je od islandskih partija koje se zalažu za članstvo u Evropskoj uniji.

Dvije najveće opozicione partije, Stranka za nezavisnost i Napredna partija, zaprijetile su da će povući kandidaturu Islanda ako dođu na vlast.

Izvor: Agancije