ICC oslobodio bivšeg šefa policije DR Kongo

Ngudjolo je nekad bio jedan od najvažnijih šefova policije Nacionalističke i integracionističke fronte u sjeveroistočnom Kongu (Reuters)

Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu oslobodio je u utorak bivšeg šefa policije DR Konga Mathieua Ngudjoloa Chuia optužbi za zločine protiv čovječnosti, obrazloživši to činjenicom da tužioci nisu uspjeli dokazati kako je kriv za ubistva 200 ljudi u napadu na selo Bogoro u Ituriji, u februaru 2003, koristeći djecu kao vojnike.

“Sudsko vijeće je odluku donijelo jednoglasno”, rekao je Bruno Cotte, predsjedavajući sudija i dodao da se nalaže trenutno oslobađanje Ngudjoloa.

Sudija je kazao da su iskazi svjedoka bili “previše kontradiktorni i previše nejasni”.

Ovo je prvi put da ICC, jedini svjetski stalni sud za ratne zločine, oslobodi nekog osumnjičenika.

Tužilaštvo bez dokaza

“Nakon što je Sudsko vijeće primilo sve dokaze, zaključilo je kako Tužilaštvo nije dokazalo van svake sumnje da je Mathieu Ngudjolo počinio navedene zločine”, navodi se u saopćenju.

Ngudjolo je nekad bio jedan od najvažnijih šefova policije Nacionalističke i integracionističke fronte (FNI) u sjeveroistočnom Kongu, u mineralima bogato pokrajini Ituriji.

Sada je 42-godišnji Ngudjolo optužen za zločine protiv čovječnosti, ubistva i učešće u sistematskim pljačkama i seksualnom porobljavanju.

Izvor. Agencije