Egipat: Opozicija nastavila demonstracije

Egipatska opozicija je ponovo organizirala demonstracije protiv novog nacrta ustava, koji je dobio podršku u prvom dijelu glasanja.

Opozicija poziva građane da izađu na drugi dio referendum i kažu NE novom ustavu.

Na egipatskoj političkoj sceni nema mira. Demonstranti su ponovo na ulicama. Nakon prvog kruga referenduma, pojedine egipatske političke partije našle su se na udaru zbog protivljenja novom ustavu. Za napade optužuju Muslimansku braću.

“Protestiramo protiv napada na Wefd stranku. Ovo je plan da se podijeli Egipat. Da Muslimanska braća nisu igrala ovakvu igru nikada se to ne bi desilo. Protivimo se njihovim političkim potezima”, kazala je jedna od učesnica demonstracija.

Iako se Egipat smatra zemljom u kojoj je uspješno svrgnut Mubarakov režim i koja je na putu da usvoji ustav  još uvijek postoje mnoge prepreke koje treba ukloniti. Slično je i u  zemljama u kojima proces, započet “Arapskim proljećem”, još uvijek traje.

Početak u Tunisu

A sve je počelo u Tunisu. Nezadovoljstvo naroda kulminiralo je revolucijom u kojoj je svrgnut Zine El Abidine Ben Ali. Uslijedili su Egipat, Jemen, Libija, Sirija. Diktatori su padali jedan za drugim.

Direktor Regionalnog centra za strateške studije Abdel Moneim Said je rekao: “Revolucija u Tunisu zapalila je cijelu regiju, koji je, kako znate, podijeljen na zemlje zahvaćene ‘Arapskim proljećem’ i na one koje to nisu. To je stvorilo novu postavku koja ranije nije bila prisutna ovdje.”

Uprkos svrgavanju diktatora, revolucije u ovim zemljama se nastavljaju.

“Osim sigurnosne i ekonomske krize, tu je, svakako, politička kriza, jer revolucije još nisu dovele do novih ustava. Da bi imao novi ustavi, narod je počeo raspravljati o odnosu vjere i države, ulozi države u upravljanju ekonomijom i životima ljudi, što su osnovna pitanja koja obično dovode do podjela u državama”, dodao je Said.

U Egiptu i sami revolucionari priznaju da postoje podjele među njima i da se ne slažu u određivanju prioriteta.

Izvor: Al Jazeera