Demografija ugrožava slovensku stabilnost

Zaduženost Slovenije nastavit će rasti u narednom periodu (AFP)

Kao ni većini članica Evropske unije (EU), Sloveniji ne prijeti fiskalni šok u kratkoročnom razdoblju, ali se nalazi pri vrhu zemalja čiju stabilnost javnih finansija potencijalno ugrožavaju demografski trendovi, odnosno starenje stanovništva.

Prema izvještaju fiskalne održivosti u 27 zemalja članica EU-a za 2012. godinu, koji je objavila Evropska komisija (EK), Slovenija je jedna od četiri zemlje s najvišim potencijalnom rastom troškova zbog demografske pojave sve starijeg stanovništva.

Mogući rast troškova može biti uzrokovan izdvajanjem za penzije i druge potrebe, kao i njihovim utjecajem na državni budžet ukoliko ne dođe do strukturnih promjena.

Sloveniji se preporučuje provođenje mjera potrebnih da se rizik povezan sa starenjem stanovništva izbjegne putem reformi.

To je u slučaju Slovenije najveći srednjoročni i dugoročni izazov za održivosti njenog fiskalnog sistema, prenose lokalni mediji ocjene izvještaja.

Kao zemlje u sličnoj poziciji s potencijalno prijetećim rastom troškova zbog starijeg stanovništva navode se još i Belgija, Luksemburg i Slovačka.

Bez reformi na tom području, zaduženost Slovenije, koja se 2011. godine procjenjivala na 46,9 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), nastavit će rasti, pa bi već 2014. godine mogla iznositi 62,3 posto BDP-a.

Sloveniji se zbog toga preporučuje provođenje mjera potrebnih da se rizik povezan sa starenjem stanovništva izbjegne putem reformi.

Izvor: Agencije