Čvrst stav Irana pred nove pregovore

Abbasi-Davani: Iran neće zaustaviti svoje obogaćivanje urana na 20 posto zbog zahtjeva drugih (Reuters)

Iran neće prestati sa obogaćivanjem urana na veći stepen kako bi odgovorio vanjskim zahtjevima, izjavio je vodeći zvaničnik iz Teherana zadužen za nuklearnu energiju u utorak, što se tumači kao signal čvrstog stava za cjenkanje uoči planiranih razgovora sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Zapadne sile žele da Iran zaustavi svoje obogaćivanje urana na koncentraciji od 20 posto, pošto to predstavlja značajno primicanje nivou koji je potreban za pravljenje nuklearne bombe.

Ahmadinejad: Zapad nije sretan

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u utorak da sankcije zapadnih sila mogu nakratko odložiti razvoj iranskog nuklearnog programa, ali ga neće značajno usporiti.

Iranska državna televizija citirala je iranskog predsjednika, koji je ukazao da “Zapad nije sretan iranskim napretkom” u različitim tehnološkim poljima, uključujući i obogaćivanje urana, koje je mogući put ka nuklearnom naoružanju, prenosi AP.

Zvanični Teheran tvrdi kako mu je neophodan uran obogaćen na 20 posto kako bi radio reaktor za medicinska istraživanja u prijestonici.

Izrael je zaprijetio zračnim udarima na Iran ukoliko se njegov nuklearni program ne zaustavi – bilo diplomatijom- bilo sankcijama – te tako izazvao bojazan za ratom na Bliskom istoku, koji bi mogao napraviti veliku štetu globalnoj ekonomiji.

“Islamska Republika Iran neće zaustaviti svoje obogaćivanje urana na 20 posto zbog zahtjeva drugih i nastavit će proizvoditi takav uran sve dok ima potrebe za njim”, izjavio je Fereydoun Abbasi-Davani, šef Organizacije za atomsku energiju Irana, objavila je novinska agencije ISNA, prenio Reuters.

Dio koji se odnosi na “potrebe” nije detaljnije objašnjavao.

Ključna briga

Zapadne diplomate smatraju kako je Iran napravio dovoljno goriva da ispuni potrebe istraživačkog reaktora u Teheranu za nekoliko godina.

Abbasi-Davani kazao je ranije kako Iran planira napraviti još jedan istaživački reaktor.

“Iranska nacija ima pravo vršiti obogaćivanje urana na 20 posto za teheranski reaktor i branit će to pravo”, dodao je.

Evropska unija (EU) je brzo odgovorila iranskom diplomati, kazavši kako se Iran mora prilagoditi u skladu s rastućim međunarodnim kritikama u vezi s krajnjim ciljem programa obogaćivanja urana.

“Iran mora odgovoriti na ovu ključnu brigu, a to je obogaćivanje urana na 20 procenata, tako što će napraviti korake ka poboljšanju povjerenja u ovom području i tako napraviti više prostora za diplomatiju i pregovore”, kazao je glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast u utorak je izjavio kako su zvaničnici Irana i EU-a dogovarali datum i mjesto održavanja narednih pregovora.

Njegova izjava je uslijedila dan nakon što je američki State Department objavio kako je Iran dobio ponudu o tačnom vremenu i lokalitetu vođenja pregovora, ali da još nije odgovorio.

Izvor: Agencije