Budžet pred usvajanjem, Monti nudi ostavku

Gornji dom italijanskog Parlamenta glasa o budžetu za 2013. godinu. Ako bude usvojen u srijedu i u Donjem domu, očekuje se ostavka premijera Marija Montija, jer, kako smatra premijer, njegova zadaća je završena.

Od utorka ujutro se na naslovnicama italijanskih novina već raspravlja o novom premijeru. Zaključak je da će on biti političar, a ne tehnokrat – kako su nazivali aktuelnog premijera Montija.

Od utorka ujutro traje rasprava u Gornjem domu italijanskog Senata. Glavna i jedina tema je budžet za sljedeću godinu. Očekuje se da će biti usvojen bez ikakvih problema te da će ga Donji dom potvrditi iduće sedmice.

Pasquale Viespoli, senator Centralno-desničarske partije, kaže: “Bitno je da budžet bude usvojen. Od posebnog je interesa da bude usvojen, posebno u ovom trenutku. Moramo samo otpetljati nekoliko čvorova koji se tiču lokalnih entiteta.”

Čvorova nema u stranci bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Oni su odlučili da će podržati budžet kojeg je sastavila Montijeva Vlada – s kojom se u većini do sada predloženih mjera nisu slagali.

Maria Rizzoti, senatorica Partije narod sloboda, govori: “Naravno da je ovo bitno glasanje. Naša partija će glasati u korist budžeta i oko toga ne bi trebalo biti ikakve brige”.

Simbolično na vlasti

Monti je rekao da će podnijeti ostavku ako budžet bude usvojen te da će njegova Vlada ostati simbolično na vlasti, sve do nacionalnih izbora koji bi najvjerovatnije mogli biti održani u februaru.

Michel Martone, zamjenik ministra rada, smatra: “Vjerujem da je jako bitno da naredni izbori donesu promjene i obnove političku klasu i da se nastave promjene koje su Italijane približili njihovim institucijama.”

Iako se Monti želi povući, on je trenutno pod pritiskom ostatka Evrope da se kandidira na sljedećim izborima, kako bi nastavio politiku kojom je do sada reformiran penzioni sistem te italijansko tržište rada.

Izvor: Al Jazeera