Turska predložila Rusiji novi plan za Siriju

Sirijski pobunjenici po osvajanju vojne baze nakon žestoke borbe (EPA)

Turska je nedavno predložila Rusiji novu formulu za mirnu tranziciju u Siriji koju je Rusija ocijenila “kreativnom”, piše u ponedjeljak turski list.

Po toj formuli sirijski predsjednik Bashar al-Assad će otići s vlasti u prvom tromjesečju 2013, a vlast će u prelaznom razdoblju obavljati Nacionalna koalicija, koju je prošle sedmice stotinjak zemalja i organizacija “Prijatelja sirijskog naroda” priznalo kao predstavnika Sirijaca.

Dramatična eskalacija

S tom je formulom turski premijer Recep Tayyip Erdogan 3. decembra upoznao ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je boravio u posjeti Turskoj i koji ju je ocijenio “kreativnom”, piše list Radikal.

I dalje po pisanju tog lista, o novom planu su ovih dana razgovarali Sjedinjene Američke Države, Rusija, Egipat, Katar i Ujedinjeni narodi.

Povodom kratke posjete Turskoj 7. decembra, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao da je obaviješten o “novim prijedlozima” o kojima se raspravljalo na samitu između Putina i Erdogana i da se nada kako će se rasprava voditi u saradnji s UN-om ne bi li se postigao međunarodni konsenzus.

Ban je ranije upozorio na “dramatičnu eskalaciju” sirijskog rata, navodeći zračne napade sirijskih snaga na palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u Damasku u nedjelju, saopćio je njegov glasnogovornik.

Ban je upozorio da se napadi na civile mogu označiti kao “ratni zločini”, prenijela je agencija AFP.

“Generalni sekretar upozorio je na kontinuiranu dramatičnu eskalaciju nasilja u Siriji posljednjih nekoliko dana, kao i na ogromnu opasnost po civile u područjima sa sukobima”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Pomoć izbjeglicama

Ban je rekao da je zračni napad na izbjeglički kamp Yarmouk “pitanje za ozbiljnu zabrinutost”.

Sirijski opozicioni aktivisti su saopćili da je najmanje osmero ljudi poginulo u tim napadima, prenio je Tanjug.

Povodom kratke posjete Turskoj 7. decembra, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je rekao da je obaviješten o “novim prijedlozima” o kojima se raspravljalo na samitu između Putina i Erdogana i da se nada kako će se rasprava voditi u suradnji s UN-om ne bi li se postigao međunarodni konsenzus.

Generalni sekretar UN-a je, također, upozorio na izvještaje o masovnim ubistvima manjiske alevijske zajednice, kojoj pripada i predsjednik Bashar al-Assad, u selu Akrab prošle sedmice, kao i na ispaljivanja raketa dužeg dometa.

“Gađanje civila ili izvođenje vojnih operacija u naseljenim područjima je neselektivan i nesrazmjeran čin povređivanja civila i predstavlja ratni zločin”, istakao je Ban.

On je zahvalio zemljama oko Sirije koje su prihvatile stotine hiljada izbjeglica, ukazavši na to da je veoma važno držati granice otvorene “za sve one koji bježe od nasilja u Siriji”.

Ban je pozvao podijeljene velike sile da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavili tragični sukobi u Siriji.

Potpredsjednik Sirije Farouk al-Sharaa rekao je za libanske medije da ni snage predsjednika Bashar al-Assada ni opozicioni borci ne mogu dobiti rat u Siriji.

Sharaa je rekao da stanje u zemlji ide iz lošeg u gore, te da je potreban “historijski dogovor”, koji bi uključivao vladu nacionalnog jedinstva “sa širokim ovlastima”, kako bi se okončao sukob.

Assad u Siriji ima najvišu vlast, dok Sharaa, sunitski musliman, ima ceremonijalnu ulogu u strukturi vlasti kojom dominira Assadova alevijska manjina, javlja Hina.

On je od izbijanja ustanka prije 21 mjesec rijetko javno istupao. Izjave, koji su dijelovi dužeg intervjua koji list treba objaviti u ponedjeljak, prvi su njegovi javni komentari od jula prošle godine.

Zalagao se za dijalog

Izvori bliski sirijskoj Vladi kažu da Sharaa pripada skupini političara koji su se zalagali za dijalog s opozicijom i nije odobravao vojni obračun s ustankom koji je počeo mirno.

Nekoliko izvora iz opozicije je reklo kako se vjeruje da je Sharaa u kućnom pritvoru, a opozicioni aktivisti su ove godine nekoliko puta objavili da je prebjegao.

“Svakim danom politička i vojna rješenja postaju sve udaljenija. Mi moramo braniti postojanje Sirije. Ne borimo se za pojedinca ili režim”, rekao je Sharaa.

Izvor: Agencije