Slovenski pisci traže ostavku Vlade

Političke elite uzele su za taoce slovenske građane i ukrale im državu i slobodu, smatraju pisci (Reuters)

Članovi slovenske Vlade trebali bi u roku od mjesec dana podnijeti ostavke, kako bi zarad slobode, jednakosti i socijalne pravde načinili prostor za formiranje “vlade nacionalnog jedinstva”, koju bi činili eksperti, smatra Udruženje slovenskih pisaca (DSP).

To udruženje otvoreno je podržalo proteste zbog nezadovoljstva političkim elitama u Sloveniji.

Kako se navodi u saopćenju koje je objavila slovenska agencija STA, DSP smatra da su protesti koji se već više od tri sedmice održavaju u slovenskim gradovima glas poniženih i razbesnjelih, koji su lišeni njihovih mukom stečenih sredstava za život i njihovog dostojanstva i dostojanstva njihove djece.

U saopćenju se navodi da su političke elite na vlasti uzele za taoce slovenske građane i ukrale im njihovu državu i slobodu.

DSP smatra da bi se aktuelna Vlada trebala povući i mjesto ustupiti tranzicionoj vladi, nakon čega bi trebali biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima bi pobijedile nove političke, ali ne i ideološke grupe i pokreti, koji bi državu vodili u skladu sa željom naroda.

Parlament – kuća demokratije

Kako se navodi u saopćenju, koje je potpisao predsjednik DSP-a Veno Taufer, na taj način bi slovenski Parlament postao prava “kuća demokratije”.

U saopćenju se podsjeća da, prema istraživanjima javnog mnijenja, proteste podržava većina građana, kao i da većina građana predstavlja zakonodavstvo i Ustav zemlje.

“Zato je naša obaveza i pravo da branimo slobodu od pohlepe političkih partija” i arogancije vladajuće partije, navodi DSP, aludirajući na Slovensku demokratsku stranku (SDS) premijera Janeza Janše.

Slovenski pisci smatraju da građani Slovenije ne žele živjeti u državi podijeljenoj između nasilnih ideologija i sistematske korupcije vođene sebičnim partijskim interesima.

DSP ističe da slovenski narod zahtijeva ostavke političara koji u ime partijskih programa pljačkaju državnu imovinu i koji “flertuju” s interesima Slovenske katoličke crkve.

Na do sada 35 uličnih protesta u 35 gradova u Sloveniji tokom protekle tri sedmice učestvovalo je blizu 70.000 nezadovoljnih građana.

Izvor: Agencije