Pravda za silovane nakon četiri decenije

Žene silovane tokom rata za nezavisnost Bangladeša 1971. godine traže pravdu na sudu. Procjenjuje se da je u ovom sukobu poginulo oko tri miliona ljudi, dok je još više raseljenih. Silovanje je bilo često oružje u ovom ratu.

Kako iz Dake izvještava novinar Al Jazeere Nicolas Haque, suđenje optuženima bi moglo biti odgođeno.

Sjećanja na rat za nezavisnost, vođen prije četiri decenije, i danas proganjaju Ferdousi Priyabhashini.

Imala je 23 godine kada su je otele pakistanske snage. Tvrdi da je, tokom narednih devet mjeseci, sistematski silovana.

Optužnice protiv 11 osoba

Za zločine optužuje pakistanske vojnike, ali i kolaboracioniste iz Bangladeša.

Ferdousi je jedna od nekolicine žena koje su spremne govoriti o onome što su preživjele tokom rata.

“Išli su od sela do sela, palili kuće i silovali žene. Trebali bi platiti za zločine koje su počinili”, kaže ona.

Tribunal za ratne zločine, osnovan prije dvije godine, podigao je optužnice protiv 11 osoba koje se smatraju odgovornim za neke od ovih zločina.

Optužuju ih za zločine protiv čovječnosti. Većinom je riječ o istaknutim članovima opozicione stranke Jamaat-e-Islami, koji su tokom rata javno podržavali Pakistan.

“Lično, ne protivim se suđenju kojim možemo zatvoriti jedno poglavlje svoje historije, ali događaji posljednjih nekoliko mjeseci jasno pokazuju da je ovaj proces pun nedostataka i politički motiviran”, tvrdi Abdur Razzaq, advokat stranke Jamaat-e-islami.

A među tim događajima je povlačenje glavnog sudijeTribunala. Prošle sedmice podnio je ostavku nakon što su snimljeni razgovori između njega i advokata u Briselu, o jednom od optuženih, objavljeni u medijima.

Sudskom naredbom, nakon toga zabranjeno je objavljivanje razgovora, ali na snimcima sudija priznaje kako je Vlada Bangladeša na njega vršila pritisak da što prije okonča slučaj.

Vlada poriče miješanje u suđenje.

“Suđenje je pošteno, transparentno i prihvatljivo. Kredibilitet suđenja ne može se dovoditi u pitanje”, kaže Shafique Ahmed, ministar pravosuđa Bangladeša.

Nestali svjedok

Ali, advokati odbrane već mjesecima insistiraju da proces nije pravedan.

“Advokati odbrane tvrde da su jednog od njihovih svjedoka, ispred zgrade Suda za ratne zločine Bangladeša, kidnapirali policajci u uniformi. Tog svjedoka niko od tada nije vidio”, izvještava Haque iz Dake.

Državne snage sigurnosti negiraju povezanost s otmicom svjedoka.

Human Rights Watch (HRW) je zatražio ponovno suđenje optuženima, tvrdeći da, pod ovakvim okolnostima, saslušanja ne mogu biti pravedna.

Ali, za osobe poput Ferdousi Prioybashini odgađanja će samo prolongirati proces oporavka. Kaže kako ne želi da se politika miješa u suđenja i kako se nada da će potraga za pravdom ujediniti narod njene zemlje.

Izvor: Al Jazeera