Nadzor banaka za povjerenje u eurozonu

Draghi: Takozvani jedinstveni nadzorni mehanizam doprinijet će vraćanju povjerenja u bankarski sektor širom zone eura (EPA)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je u ponedjeljak da će formiranje jedinstvenog supervizora za banke eurozone pomoći u vraćanju povjerenja u krizom pogođenu eurozonu.

“Takozvani jedinstveni nadzorni mehanizam doprinijet će vraćanju povjerenja u bankarski sektor širom zone eura”, rekao je on u obraćanju Komisiji za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta (EP), prenosi AFP.

Draghi je kazao da prošlosedmični dogovor o formiranju jedinstvenog bankarskog supervizora koji su postigli evropski lideri na posljednjem ovogodišnjem samitu znači da Evropa, koja se već više od dvije godine bori sa suverenom dužničkom krizom, može “završiti ovu godinu u pozitivnom tonu”.

Nadzorni organ

Prema sporazumu, koji su ministri postigli nakon maratonskih pregovora, dogovoreno je osnivanje zajedničkog nadzornog organa, što je ključni korak ka bankarskoj uniji, za koju se lideri EU-a nadaju da će pomoći problematičnim bankama da izbjegnu buduće krize.

Mehanizam će omogućiti direktnu dokapitalizaciju banaka, umjesto ranije prakse da se novac prosljeđuje preko vlada, čime se povećavao njihov dužnički teret.

ECB će rukovoditi sistemom zajedno sa Evropskom bankarskom agencijom (EBA) iz Londona, kao i nacionalnim supervizorima.

Banke s imovinom vrijednom više od 30 milijardi eura bit će nadgledane direktno, mada će ECB moći intervenirati i u manjim bankama za koje bude ocijenila da imaju probleme s likvidnošću.

Izvor: Agencije