Moto Irske: Stabilnost, poslovi i rast

S Novom godinom predsjedavanje Evropskom unijom (EU) preuzima Irska. To će biti njen sedmi ciklus na čelu Unije, koji dolazi s nadom da će se Brisel konačno iščupati iz krize.

Godina 2012. ostat će upisana crvenim slovima u kalendar EU-a. Jednom rečju opisana je kao – krizna. Stoga formula za unijsko kormilo zvuči veoma prosto:

“Moto irskog predsedavanja EU-om sastoji se od tri jednostavne, ali važne riječi – stabilnost, poslovi i rast”, kaže Eamon Gilmore, irski ministar vanjskih poslova.

‘Sjajna mogućnost’

Prethodno irsko predsjedavanje bilo je historijsko – tada je EU doživjela najveće proširenje. Na tu temu radit će se sa Zapadnim Balkanom.

“Sada postoji sjajna mogućnost za naše predsjedništvo da unaprijedi proširenje, s posebnim težištem na Zapadnom Balkanu. Očekujemo desetu godišnjicu Solunske deklaracije. Iz mnogo uglova pravedno je reći da napredak nije bio toliko brz, koliko smo možda željeli, ali odgovornost je na dvije strane”, priznaje Lucinda Creighton, irska ministrica za evropske poslove.

Ponovo su pohvaljeni postignuti sporazumi Kosova i Srbije.

“Bilo je veoma značajnih pomaka, čak i u posljednjih nekoliko sedmica. To se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, to je dobilo zaista snažan zamah od visoke predstavnice Catherine Ashton i, moram reći, od veoma hrabrih lidera Kosova i Srbije. Oni su zaista uložili mnogo u ovaj proces”, smatra Creighton.

Sporazum u Vijeću

Bio je ovo trenutak podsjetiti se odlazećeg EU čelnika – Kipra.

“Postignut je sporazum u Evropskom vijeću u vezi s jedinstvenim nadzornim mehanizmom, koji će nadgledati državne kreditne institucije. Veliki posao urađen je u sektoru finansijskih usluga. Naposljetku, predsjedništvo je postiglo sporazum s Evropskim parlamentom (EP) o budžetu za 2013. godinu”, kaže Andreas Mavroyiannis, kiparski zamjenik ministra evropskih poslova.

Standarno optimističan početak predsjedavanja EU-om. Njenim liderima ostaje nada da će 2013. godina biti manje krizna od tekuće.

Izvor: Al Jazeera