Kipru prijeti bankrot ako ne dobije pomoć

Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond razmatraju kiparski zahtjev za slanje finansijske pomoći (EPA)

Kipar bi mogao bankrotirati ukoliko u roku od nekoliko dana ne postigne sporazum o pomoći sa međunarodnim kreditorima, izjavio je u zvaničnik Vlade u Nikoziji.

“Ukoliko u narednih nekoliko dana Kipar ne uspije osigurati između 250 i 300 miliona eura, država bi mogla bankrotirati zbog nemogućnosti vraćanja zajmova”, izjavio je stalni sekretar u Ministarstvu finansija Christos Patsalides, prenosi AFP.

On je rekao da Vlada Kipra nema “plan B” u slučaju da ne uspije postići sporazum s međunarodnim kreditorima.

Oslabljena kiparska Vlada želi posegnuti u penzione fondove i druga sredstva poluvladinih organizacija, pošto u ovom trenutku nije u stanju drugdje osigurati takav iznos na kratkoročnoj bazi, prenosi Tanjug.

Zaposleni u sektoru telekomunikacija protestirali su protiv takvog poteza, pošto strahuju da im novac neće biti vraćen.

Patsalides je kazao da je Vladi potrebno ukupno 420 miliona eura, ali da je 170 miliona eura već osigurano iz “vanjskih izvora”.

Kipar je u junu zatražio paket pomoći, pošto su dvije najveće domaće banke, u velikoj mjeri izložene dugovima grčkih banaka, zatražile pomoć, jer nisu uspjele ispuniti nove propise za nivo kapitala banaka u Evropskoj uniji (EU).

Trojka kreditora

Trojka međunarodnih kreditora – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) –  razmatraju kiparski zahtjev za slanje finansijske pomoći.

Također, provedena je nezavisna revizija koliko će posrnulim kiparskim bankama biti potrebno za povećanje likvidnosti.

Međutim, konačan izvještaj se očekuje sredinom januara 2013. godine, što znači da dodatna sredstva moraju biti pronađena u međuvremenu.

Vlada Kipra je provela duboke rezove i dogovorene mjere štednje kako bi ispunila zahtjeve međunarodnih kreditora i ostvarila uštedu od više milijardi eura.

Četverogodišnji program prilagođavanja predstavlja 7,25 posto kiparskog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Kiparski Parlament je odobrio kresanje plata u javnom sektoru u rasponu od 6,5 do 15,5 posto i zamrzavanje nominalnih zarada do 2016. godine.

Isplate novčanih naknada su, također, smanjene, dok su porezi na cigarete, alkohol i benzin značajno porasli.

“Trojka” je saopćila da je ostvaren dobar napredak, ali kako su potrebna izvjesna prilagođavanja.

Izvor: Agencije