Kenija, afrički predvodnik digitalizacije

Iz Ujedinjeni narodi (UN) tvrde da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo. Svaka država to pravo treba garantirati i štititi.

Ali, širom svijeta, kada se posmatra ko ima pristup internetu i kako – postoje velike, takozvane digitalne razlike. U Africi, Kenija predvodi grupu zemalja koje su odlučile tu razliku prevazići.

Call Centar u Keniji jedan je od  najbrže rastućih poslovanja u zemlji. Jedna je od najvećih takvih kompanija i zapošljava oko 350 radnika. Njegovi klijenti su globalna imena, poput telekom operatera Orange i Talktalk.

Kompanija ne bi postojala bez podvodnog optičkog kabla kojim se 2009. godine Kenija spojila s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

‘Nivo konkurenata’

Nicholas Nesbitt iz KenCalla 33 kaže: “To nam je omogućilo da dostignemo nivo naših konkurenata, poput Mauricijusa, Južnoafričke Republike, Filipina i Indije. Kada smo počeli sa poslom, radili smo preko satelita. Tada nismo bili konkurentni, ali s uvođenjem optike – jesmo.”

Zahvaljujući optičkim kablovima, troškovi telekomunikacije su smanjeni. Sada oko 15 miliona Kenijaca koristi internet putem mobitela.

To je omogućilo i razvoj novih tehnologija, kao što je Empesa, aplikacija kojom Kenijci plaćaju sve. Od kafe ili soka do režija.

Ali, ipak dvije trećine stanovnika Kenije nema pristup brzom internetu. Vlada priznaje da treba proširiti mrežu optičkih kablova i u ruralne krajeve zemlje.

Aktivni i na Twitteru

Bitange Ndemo iz Ministarstva informisanja Kenije kaže: “Želimo pokriti i posljednji kilometar. To je ono što nedostaje. Siguran sam da ćemo se, kad to postignemo, pomjeriti sa mjesta na kojem trenutno jesmo na mjesto na kojem su najrazvijenije zemlje.”

Gotovo milion Kenijaca je registrirano na Facebooku. Oni su i najaktivnija afrička nacija na Twitteru, nakon Južnoafričke Republike.

Plan Vlade je da se proširi upotreba interneta u osnovnim školama. Takvi koraci ovo društvo pretvaraju iz digitalno podijeljenog u digitalno izjednačeno.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada