Kassem za AJB: Zašto je Egipat u krizi

Političko neiskustvo novih političkih elita u Egiptu, različiti interesi opozicije, uz teško naslijeđe cjelokupne historije zemlje – ključni su razlozi egipatske političke krize danas.

Ovo u razgovoru za Al Jazeeru s izvještačem iz Kaira Adnanom Rondićem tvrdi poznati egipatski analitičar, aktivista i novinar Hisham Kassem. 

Kassemu je želja da popuni prazan dio egipatskog medijskog prostora, podijeljenog po različitim osnovama. Kao što je podijeljeno i egipatsko društvo. Posebno u političkom smislu.

“Muslimanska braća imaju većinu biračke mase. S druge strane, socijalistička opozicija ima političku moć i sposobna je zaustaviti Muslimansku braću na bilo kojem političkom putu. Duže su sarađivali s medijima, u dubljim su odnosima s javnošću i sudstvom”, objašnjava Kassem.

Zaostavština bivšeg sistema

To je, prema njegovom mišljenju, dovelo do paralize političkog života, uz veliku zaostavštinu loših stvari  iz bivšeg sistema.

Novi predsjednik Muhamed Mrsi, tvrdi Kassem, ne bi smio praviti greške njegovog prethodnika Hosnija Mubaraka. Smatra da sve buduće promjene trebaju doći kroz izbore.

“Na kratke staze, građani će se buniti, dolazit će do demonstracija, logovoranja uz predsjedničku palatu će se nastaviti, jer to odgovara trenutnoj situaciji. Dugoročno, mislim da će glasačke kutije odlučivati o sudbini politike u Egiptu”, smatra naš sagovornik.

No, niska izlaznost na prvom dijelu referenduma o nacrtu novog egipatskog ustava šalje znakovite poruke.

“Način na koji se sve desilo, ubrzavanje procesa, kršenje zakonskih normi, rodili su  sumnju u narodu da je nepotrebno da stoje u redu da bi dali svoj glas”, kaže Kassem.

Egiptu će trebati vremena. Mubarak je, kaže naš sagovornik, zaustavio razvoj Egipta i taj ceh Egipćani plaćaju sada.

No, iskreno se nada da krvi na ulicama ove zemlje više neće biti nikada.

Izvor: Al Jazeera