Janša: Slovenija u ‘šoku’ od 2008. godine

Janša: Mjere koje nastoji provesti Vlada zapravo nisu rigorozna štednja, nego samo nastojanje da se smanji zaduživanje (AFP)

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da su zahtjevi za pravnom državom i socijalnom sigurnošću koji se čuju na uličnim protestima legitimni, ali da je Slovenija još od 2008. godine u krizi, koja se ne može riješiti preko noći, prenosi Hina.

“Sve do 2008. godine ostvarivali smo rast, ali je tada došlo do šoka. Kriza nije nastala preko noći, a preko noći neće ni nestati”, rekao je on odgovarajući na pitanja zastupnika opozicije, koja je na uvodu u novo parlamentarno zasjedanje od premijera tražila odgovore kako vidi krizu u svjetlu demonstracija i je li njegova Vlada spremna doći do konsenzusa s opozicijom o mjerama za rast i izlazak iz krize.

Odgovarajući na tvrdnju Majde Potrata, zastupnice opozicionih Socijalnih demokrata (SD), kako premijerove reakcije u vezi s demonstracijama i socijalnim stanjem u državi pokazuju da on “ne čuje” ono što mu ljudi na ulicama poručuju, Janša je odgovorio da su u svim demokratskim zemljama demonstracije i zahtjevi za odlazak vlade normalni i legitimni, ali da je drugo kad se traži zamjena vlade tehničkom vladom, ili raspisivanje prijevremenih izbora.

Javni pozivi

Takvi su zahtjevi, ocijenio je premijer, rezultat “instrumentaliziranih” demonstranata, iza čijih javnih poziva da Vlada dadne ostavku ponekad stoje oni koji su “frustrirani rezultatom drugog kruga predsjedničkih izbora”, na kojima nije pobijedio odlazeći predsjednik Danilo Turk, nego bivši premijer Borut Pahor, koji je protiv prijevremenih izbora ili tehničke vlade i zagovara političku stabilnost.

Janša je naglasio da je njegova Vlada tek na četvrtini svog mandata, da ima većinu u Parlamentu te tako otklonio špekulacije o formiranju tehničke ili neke druge vlade s nekom novom parlamentarnom većinom i drugim premijerom.

On je zastupnicima poručio da su takve odluke “u njihovim rukama” ,jer zastupničke grupe mogu po Ustavu predlagati izricanje nepovjerenja vladi ili premijeru, ali da onda moraju imati prijedlog za novog mandatara i unaprijed poznatu novu parlamentarnu većinu, što sada nije slučaj.

Janša je dodao da one mjere koje nastoji provesti njegova Vlada zapravo nisu rigorozna štednja, nego samo nastojanje da se smanji zaduživanje, te da će poboljšanje socijalnog stanja biti moguće tek kad dođe do ekonomskog oporavka.

Slovenski premijer kritizirao je opoziciju, ocijenivši da svojim stavovima protiv štednje blokira neke strukturne reforme i zakone za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova, a dodao je da postoji “veliki rizik” i od ekonomskih trendova u Evropskoj uniji (EU), posebno u eurozoni, u sljedećoj godini.

“Svi se pitaju kad će biti kraj toga pada”, rekao je Janša, sumirajući svoje dojmove sa samita čelnika EU-a krajem prošle sedmice.

Dodao je da stručnjaci ocjenjuju da će se u eurozoni, čija je članica i Slovenija, “blagi znakovi oporavka” početi pokazivati tek u drugoj polovici sljedeće godine.

Izvor: Agencije